Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]ustawianie miejsca dla zmiennej
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mrowek
w c++ jest taka opcja ile chce sie przeznaczyc miejsca na ekranie na zmienna (np. %10.2lf) czy taka mozliwosc istnieje w htmlu? albo w php?
oomaster
Możesz troszkę rozwinąć o co ci chodzi ? Co chcesz zrobić, bo nie każdy tutaj zna się na C++
Mrowek
chodzi mi o to ze w c++ rezerwowalo sie troche miejsca na ekranie (w %10.2lf rezerwuje sie 10 miejsc w tym dwie po przecinku) jesli liczba bylaby mniejsza niz zarezerwowane na zmienna miejsce to i tak zostaje puste miejsce i na ekranie nic sie nie przesuwa. potrzebne mi jest to wyswietlania rekordow z bazy danych i chce zeby zawsze miedzy nimi byl jednakowy odstep po zastosowaniu petli
Skie
Poczytaj sobie o number_format
Mrowek
niestety nie o to mi chodzilo:P
moze pokaze to bardziej wizualnie powiedzmy ze na kazda liczbe przyjalem 6pol wiec liczba 123456 bedzie przedstawiona jako:
123456
zas liczba 12345:
12345
a liczba 3:
3
(te spacje przed sa wazne)
Kicok
Cytat
w c++ jest taka opcja ile chce sie przeznaczyc miejsca na ekranie na zmienna (np. %10.2lf) czy taka mozliwosc istnieje w htmlu? albo w php?

Jest. sprintf" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, printf" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, vsprintf" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, vprintf" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Tyle że:
- HTML ignoruje kilka białych znaków pod rząd
- Żeby tego nie robił trzeba skorzystać ze znacznika <pre> ( lub CSS: white-space:pre )
- Jeśli mają to być dane tabelaryczne to wystarczy znacznik <table> i wyrównanie tekstu do prawej
- Użyj czcionki o stałej szerokości (np. Courier new )
Mrowek
dzieki wlasnie o to mi chodzilo:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.