Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Przesyłanie zmiennej pomiędzy includami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
oomaster
Witam,
Od razu przejdę do sedna sprawy. Oto moje pliki:

menu.php
  1. <?
  2. echo"To jest menu id: ".$id." i o numerze podmenu".$id2;
  3. ?>

index.php
  1. <?
  2. include"menu.php";
  3. $id="2";
  4. $id2="4";
  5. ?>

Chce teraz przesłać z pliku index.ph 2 zmienne do pliku menu.php tylko nie wiem jak mogę to zrobić :/ z tym ,że najpierw jest plik menu.php a potem index.php w tym skrypcie.
Skie
Nie możesz przesłać wartości zmiennych, które będą dopiero po wysłaniu zdefiniowane.
nevt
zmień kolejność w index.php, najpierw deklaracja zmiennych potem include... przecież to jest oczywiste...
  1. <?php
  2. $id="2";
  3. $id2="4";
  4. include"menu.php";
  5. ?>

Powodzenia.
oomaster
Ale chwila moment jak menu.php odbierze te 2 zmienne ? Bo chodzi o to ,że będą oprócz index.php jeszcze inne strony np. wiadomosci.php, forum.php, kontakt.php itd...
FliSs_tCv
Może lepiej napisz co chcesz uzyskać winksmiley.jpg
oomaster
OK według życzenia wytłumaczę jeszcze raz. A więc tak wygląda strona:

Oczywiście menu i zawartość strony to 2 oddzielne pliki. Zawartość mniej więcej taka jak w moim pierwszym poście. I teraz chcę przesłać z zawartości strony do menu 2 zmienne aby ustawiły odpowiednie zakładki. Jak to mają w innych stronach zrobione ,że im wzorowo działa. Są inne sposoby na to ale to trzeba odzielny plik zrobić i wtedy kiedy doda się kolejną stronę w tym pliku napisać.
Skie
Jak to odbierze menu.php? Normalnie. Całość zostanie potraktowana tak jakby to był jeden plik i zmienną zdefiniowną przed include'owaniem pliku możesz normalnie wywoływać w tym "wklejanym" pliku.
oomaster
Możesz podać jakieś przykład ? Bo tak by to wyglądało według mnie:
Kod
<?

$id="2";
$id2="4";
include"menu.php";

echo"Dalsza część strony....";
?>

Czy przy takiej budowie pliku menu.php odbierze zmienne ?
wookieb
TAK odbierze zmienne $id i $id2
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.