Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML][JavaScript] Pole INPUT value!?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FliSs_tCv
Witam winksmiley.jpg przejdę może do problemu tongue.gif

1. <form action="index.php" method="post">
  2. <div>
  3. <input name="imie" type="text" value="Podaj imie" style="width:200px;" onfocus="if(this.value=='Podaj imie')this.value=''" onblur="if(this.value=='')this.value='Podaj imie'" />
  4. </div>
  5. </form>

tutaj pokaże się takie pole zachęty informacji smile.gif mój problem to jak pokazać w input tą wiadomość informacyjną(pole zachęty) oraz nadać zmienną aby dalsza część skryptu mogła poprawnie pracować? czyli

1. <form action="index.php" method="post">
  2. <div>
  3. <input name="imie" type="text" value="<?php $imie ?>" style="width:200px;" />
  4. </div>
  5. </form>

Jedno i drugie musi być w polu value? czy jest jakaś rada na przekazywanie wartości pola do zmiennej w inny sposób ;>
wipo
  1. <form action="index.php" method="post">
  2. <div>
  3. <input name="imie" type="text" 
  4. onfocus="if(this.value=='Podaj imie') this.value=''" onblur="if(this.value=='') this.value='Podaj imie'" />
  5. value="<? ($imie!='')print $imie: print 'Podaj imie'; ?>" style="width:200px;" />
  6. </div>
  7. </form>

to powinno wystarczyc
FliSs_tCv
chyba źle napisałem albo nie zrozumiałeś winksmiley.jpg ja chce zrobić aby to i to było abym mógł przesłać dane dalej do skry[tu zmienną i aby w js było pokazywanie i chowanie tej informacji smile.gif
wipo
  1. <?php
  2. <form action="index.php" method="post" name="ss">
  3. <input type="hidden" name="imie_hidden" value="">
  4. <input name="imie" type="text" value="Podaj imie" style="width:200px;" onfocus="this.value=document.forms['ss'].imie_hidden.value" 
  5. onblur="document.forms['ss'].imie_hidden.value=this.value; this.value='Podaj imie'" />
  6.  
  7. </form>
  8. ?>

Faktycznie zle znapisales, albo ja zle zrozumialem

To co powyzej to powinno dzialac ale pewnosci nie mam bo pisalem z palca
FliSs_tCv
nie bardzo zrozumiem to co napisałeś smile.gif widzę że masz tu coś przystosowane do jednego pola input bo jakies ss w form masz wpisane, ja mam w takim formularzu więcej pól input i textarea i w każdym ma się pokazywać taka informacja. Napisałem z jednym inputem aby tylko zobaczyć jak połączyć $imie z tymi zdarzeniami w js winksmiley.jpg
wipo
Wartosc z normalnego pola przepisujesz do pola hidden o innej nazwie, a w normalne pole wpisujesz ukrytą nazwe ( w przykladzie podaj imie).

Analogicznie robisz z pozostalymi polami
FliSs_tCv
a mógłbyś mi to pokazać na normalnym przykładzie byłbym wdzięczny naprawdę nie rozumiem o co chodzi z przepisaniem smile.gif

Jak możecie to napiszcie jak pokazać tą informacje razem z value=$imie" smile.gif
wipo
No przykladem jest to

1. <form action="index.php" method="post" name="ss">
  2. <!-- pole ukryte, ktore odczytujesz w PHP z $_POST -->
  3. <input type="hidden" name="imie_hidden" value="<?=$imie;?>">
  4.  
  5. <!-- to co widzi user -->
  6. <input name="imie" type="text" value="Podaj imie" style="width:200px;" onfocus="this.value=document.forms['ss'].imie_hidden.value" 
  7. onblur="document.forms['ss'].imie_hidden.value=this.value; this.value='Podaj imie'" />
  8.  
  9. </form>

Rozumiesz teraz?
Powtarzasz analogicznie pola xxxxx_hidden i xxxxx w pozostałych przypadkach pamietając o odpowiednich nazwach
FliSs_tCv
Bóg zapłać dobry człowiekU winksmiley.jpg guitar.gif tongue.gif

-------- EDIT

Jeszcze jedno małe pytanie jak mam formularz ale nie przekazuje id jak mam podać do bazy danych zmienną id? przekazuje wszystkie inne dane z tabeli ale tylko id pozostaje nietknięte ;>?? Pozdrawiam
ddiceman
Jezeli ID jest kluczem podstawowym (PRIMARY KEY, NOT NULL, AUTO_INCREMENT) tabeli i wyszczegolniasz go w zapytaniu, to mozesz podac mu wartosc NULL:
  1. INSERT INTO TABLE (id, FIELD) VALUES (NULL, 'costam');

Aczkolwiek mozesz takie pole opuscic w kwerendzie a zostanie wypelnione samoczynnie:
  1. INSERT INTO TABLE (FIELD) VALUES ('costam');
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.