Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z sesją
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
edgar2005
Witam!

Mam problem z sesją. Napisałem ostatnio prosty skrypt rejestracji i logowania oparty na plikach tekstowych. Chciałbym aby po zalogowaniu w sesji zapamiętywany był login użytkownika, więc na stronie logowania po sprawdzeniu czy hasło i login się zgadzają umieściłem kod:
  1. <?php
  2. $_SESSION['login'] = $login;
  3. setcookie('login',$login,(time()+2592000),'/','',0);
  4. ?>

po czym na niektórych stronach (na tych na których chciałbym wyciągnąć z sesji nazwę użytkownika) umieściłem w kodzie $login.
Na WebServ wszystko działało prawidłowo, w miejscu $login wyświetlała się nazwa użytkownika, ale kiedy umieściłem skrypt na serwerze w miejscu $login nic się nie wyświetla. Co może być tego powodem?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
decha-design
Czym jest zmienna $login? jest przekazywana przez formularz i przypisywana do sesji? Jeżeli tak możliwe że na wirtualnym serwerze masz wyłączoną dyrektywę register_globals, więc wtedy zmienna $login jest pusta ...

więc ...

1. <?php
  2. $login = $_POST['login'];
  3. ?>
lub
  1. <?php
  2. $login = $_GET['login'];
  3. ?>
edgar2005
Zmienna $login jest przekazywana przez formularz po czym skrypt sprawdza czy istnieje użytkownik o wprowadzonej nazwie, jeśli tak sprawdzane jest hasło zapisane w pliku w katalogu o nazwie użytkownika. Oto kod:
  1. <?php
  2. $login = $_POST[&#092;"login\"];
  3. $haslo = $_POST[&#092;"haslo\"];
  4. if(file_exists(&#092;"users/$login/$login.txt\")) {
  5. $zawartosc1 = &#092;"users/$login/$login.txt\";
  6. $plik = fopen ($zawartosc1, &#092;"r\");
  7. $zawartosc_pliku = fgets ($plik, 2048);
  8. fclose ($plik);
  9. $podzial = split (&#092;"|\", $zawartosc_pliku);
  10. $haslo_z_pliku = $podzial[0];
  11. if($haslo == $haslo_z_pliku) {
  12. $_SESSION['login'] = $login;
  13. setcookie('login',$login,(time()+2592000),'/','',0);
  14.  
  15.             }
  16.             }
  17. ?>

Skrypt działa na serwerze wirtualnym (w programie WebServ 1.2) a nie działa po wrzuceniu go na serwer 60free.ovh.org

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.