Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Jak zlikwidowac zapamietywanie zdjec...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
drzalek
Mam taki problem...
Mam małą galerię zdjęć na każdego użytkownika strony. Użytkownicy mogą sobie dodawać zdjęcia i usuwać, problem polega na tym, że gdy usuną jedno zdjęcie i na jego miejsce wstawią sobie nowe, to przeglądarka po dodaniu nowego wyświetla jeszcze to poprzednie. Chciałbym zrobić coś co nie pozwoliłoby przeglądarce na zapamiętywanie tych zdjęć z galerii, ale niestety nie wiem za bardzo nawet jak tego szukać. Jak macie jakieś pomysły to bardzo bym prosił smile.gif
nevt
możesz bawić się w dodanie do kodu HTML nagłówków wyłączających cache przeglądarki, ale będzie to nieoptymalne - stronki będą dłużej się ładować.

najprostszym rozwiązaniem jest stosowanie unikalnych nazw plików ze zdjęciami. w sytuacji jak opisałeś w swoim poście, nie może być tak, że user usuwa zdjęcie a potem dodaje nowe, a serwer zapisuje je pod ta samą nazwą. właśnie wtedy przeglądarka głupieje i pobiera foto z cache a nie z serwera.

pozdrawiam.
drzalek
Heh, no to trochę to komplikuje sprawę, ale oki smile.gif, dzięki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.