Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [apache] lan i udostepnienie localhostu
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
!*!
Komputer 1 [serwer,linux] w nim mam zainstalowane apache, mysql itp. do niego podpiety jest internet, wszytko działa.
Komputer 2 [windows, podłączony bezpośrednio skrętką do komputera 1 który udostepnia mu internet]

Chciałbym aby w komputrze 2 była widziana strona 127.0.0.1 / localhost z komputera 1. W zasadzie tylko tyle poniewaz chce tesotwać strony pod IE.

Próbowałem zrobić vhost, jednak coś nie wychodzi zabardzo

do pliku hosts dodałem:

Kod
192.168.11.11 strona

do httpd.conf:

Kod
<VirtualHost *>
ServerName strona
DocumentRoot /var/www
</VirtualHost>

192.168.0.1 - jest to adres komputera 1 [linux,serwer]
192.168.0.2 - adres komputera 2 [windows]
estidi
a nie mozesz na kompie z windosem wpisac(w IE) adresu tego serwa?
webdice
Dokładnie tak jak napisał poprzednik, ale z wrzucaniem na serwer jest trochę zabawy. Proponuje zainteresować się MultipleIE's (nie wiem na ile legalne jest używanie tego).
Zyx
Zabierasz się do tego od całkowicie złej strony. Możesz posługiwać się wyłącznie adresami IP, jak doradzili poprzednicy, lecz wtedy nie będziesz mieć pożytku z wirtualnych hostów, gdyż domyślnie dla każdego takiego cudeńka potrzebne są osobne adresy IP. Jeśli natomiast chcesz te wirtualne hosty, pomyśl raczej o wirtualnych hostach bazujących na nazwie (Named Virtual Hosts), które określają to na podstawie nazwy hosta... lecz tu jest kolejny problem. Albo robisz sobie własny system DNS, albo informacje o Twoich domenach musisz umieszczać na każdym z komputerów osobno. Windows w każdym razie na pewno nie będzie widzieć pliku hosts umieszczonego na komputerze z Linuksem smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.