Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Prawa dostępu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
RSVx
Chciałem zrobić tak żeby nikt nie mógł przeglądać plików przez adres URL w folderze o nazwie fotki. Więc utworzyłem w tym folderze plik .htaccess a w nim wpisałem Deny from all. I teraz nie mogę wejść przez URL do tego folderu (błąd 403). Ale też nie mogę plików przez Admin'a jak się zaloguje i tam mam kod:
  1. <?php
  2. $directory = "fotki";
  3. $dir = opendir($directory);
  4.  
  5.  
  6. while($file_name = readdir($dir))  {
  7.     if (($file_name != ".") && ($file_name != "..")) {
  8.       echo "<a href='".$directory."/".$file_name."'>".$file_name."<br></a>";
  9.     }
  10. }
  11. closedir($dir);
  12. ?>

Jak zrobić tak żebym przez Admin'na mógł pobrać pliki z tego folderu, ale przez URL przeglądarki nie questionmark.gif
Maxik
Spróbuj wpisać to:
Kod
Order Allow,Deny
Deny from All
RSVx
Niestety: jak chcę pobrać przez Admina to mi wyskakuje
BŁĄD 403
Nie posiadasz dostępu dla podanego w zapytaniu adresu.

Bardzo proszę o jakąś radę. Strasznie mi na tym zależy.
Pilsener
Cytat
wpisałem Deny from all. I teraz nie mogę wejść przez URL do tego folderu
- no bo tak to działa. Żeby otworzyć plik musisz (pewnie zależy to jeszcze od ustawień serwera):
- nadać mu odpowiedni chmod
- podać ścieżkę do tego pliku, np. ja mam tak:
  1. <?php
  2. $filename = 'gucio.rar';
  3. $plik = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/strona/pliki/'.$filename;
  4. ?>

Nie jestem jednak pewny słuszności tego postępowania - niech ktoś w razie czego skoryguje.
vokiel
Deny from all tak wlaśnie działa. Możesz dopisać klauzule allow from (np from localhost, albo adres ip serwera).

Moim zdaniem najlepiej obrazki przekierowywać na skrypt php, który sprawdza skąd jest żądanie. Jeśli ze strony, to wyświetla dany obrazek, a jeśli nie to np jakiś z hasłem ze dostęp bezpośredni zabroniony.
RSVx
ale jak napisać taki skrypt questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.