trochę naklepałem ale teraz mam problem mianowicie mam kilka klas w których korzystam z OPD nakładki na PDO i nie mam z tym problemów.
połączenie przenoszę sobie za pomocą :
<?php ... $db= opdClasscreate($connect); ... //nastepnie $sh= new sessionHandler($db); //w konstruktorze mam public function __construct(opdClass $db) { $this->db=$db; } ?>
i jest ladnie pieknie ale chce zrobic cos takiego
mam klase sessionHandler w której sprawdzam czy user jest zalogowany jezeli nie no to go logujemy tak w skrócie
ale tak klasa odpowiedzialna za logowanie usera jest wywolywana wewnacz klasy sessionHandler do ktorej przekazalem połączenie do bazy ale teraz chcial bym je przekazac do klasy odpowiedzialnej za logowanie a tu mi blad wywala :/
Fatal error: Using $this when not in object context in ......../userLogin.php on line 52
<?php { $stmt = $this->db -> prepare('SELECT user_id AS `id`, user_login AS `login`, user_password AS password`, user_lastvisit AS `lastvisit` FROM users WHERE user_login = :login AND user_password = :password'); //53 linia $stmt -> bindValue(:login', $login, PDOPARAM_STR); $stmt -> execute(); if($user = $stmt -> fetch()) { // Jezeli uzytkownik o takim loginie i hasle // istnieje, zwroc jego rekord w postaci obiektu $stmt -> closeCursor(); return $user; } else { $stmt -> closeCursor(); // Bledy w loginie/hasle zglaszamy zerem return 0; } } // end checkPassword(); ?>