Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]kolejka zapytań w MySql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
island
Chciałbym się dowiedzieć czegoś na temat kolejkowania zapytań w bazie mysql. Mam tabele a w niej pole id_tabela(PRIMARY). Podczas dodawania kolejnego rekordu do bazy danych pobieram MAX(id_tabela) i dodaje wartość 1 - tworząc id_tabela o 1 większy, a następnie zapisuje do tabeli kolejny rekord. Problem występuje wtedy kiedy 2 lub więcej użytkowników zapisuje w tym samym czasie - mając ten sam id_tabela baza danych odrzuca ich zapytania, bo jest ustawione PRIMARY.
piaseq
Sprawdź http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-insert-id.php

Zapomniałem dopisać, że ta funkcja działa w przypadku pól auto increment
drPayton
1. Pole id oczywiście jest autoinkrementowane?
2. Możesz skorzystać z transakcji, będziesz wówczas panował nad takimi zdarzeniami...
island
No wlaśnie nie było - ale teraz nie mam możliwości sprawdzenia czy to tylko auto increment! WIELKIE DZIĘKI drPayton i piaseq

Jednak to nie chodzi tylko o auto increment sad.gif Czy ktoś ma jakieś inne propozycje??
piaseq
Cytat(island @ 10.10.2008, 13:05:44 ) *
Jednak to nie chodzi tylko o auto increment sad.gif Czy ktoś ma jakieś inne propozycje??

Nie bardzo rozumiem to co napisałeś. Pole id w tabeli jest ustawione na autoincrement czy nie?
island
Tak - pole id jest ustawione na auto increment!!
nospor
To przestan sprawdzac max i ustawiac to id recznie. Przy insercie zamiast id daj NULL a id samo sie zwiekszy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.