Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Unable to find the socket transport "ssl"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Beltek
Kiedy próbuję wysłać emaila przez skrypt który mam w webservie wyskakuje błąd, pomógł by mi ktoś z tym?
Kod
Warning: fsockopen() [function.fsockopen]: unable to connect to ssl://smtp.gmail.com:25 (Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP?) in C:\Program Files\WebServ\httpd\extensions\class.smtp.php on line 105
mike
A w czym problem?

Cytat
Unable to connect to ssl://smtp.gmail.com:25 (Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP?
Cytat
Nie można połączyć się z ssl://smtp.gmail.com:25 (Nie można znaleźć protokołu SSL - czy przypadkiem nie zapomniałeś włączyć go i skonfigurować w PHP?)
Beltek
ktoś napisał na innym forum że "Enable extension=php_openssl.dll in php.ini in order to use gmail" aktywowałem tą opcje lecz wyskakują dwa błędy przy starcie webserva, że brakuje plików dll? gdzie je wrzucić? bo wiem że znajde je na dll-files.com
mike
PHP :: OpenSSL :: Instalacja
Prezyzyjna instrukcja.
Beltek
Ok poprawnie zainstalowałem, błędu już nie ma. ale teraz gdy prubuje wysłac email pojawia sie w ramce:
Cytat
Language string failed to load: from_failedkalvarianu

konfiguracja skryptu

Kod
# Enable extension=php_openssl.dll in php.ini in order to use gmail
$cfg['SMTP_Host'] = 'ssl://smtp.gmail.com';
$cfg['SMTP_Port'] = 465;
$cfg['SMTP_Auth'] = false;
$cfg['SMTP_User'] = 'kalvarianu@gmail.com';
$cfg['SMTP_Password'] = 'moje haslo';
$cfg['SMTP_From'] = 'kalvarianu';

przykłąd oryginalny
Kod
# Example configuration for mercury
/*
$cfg['SMTP_Host'] = 'localhost';
$cfg['SMTP_Port'] = 25;
$cfg['SMTP_Auth'] = false;
$cfg['SMTP_User'] = 'user@gmail.com';
$cfg['SMTP_Password'] = 'user';
$cfg['SMTP_From'] = 'user@gmail.com';
*/
Gość
ajj sorki za drobny spam.. ale nie moge edytować gościem smile.gif wystarczyło właczyć uwietrzlnienie.. smile.gif

jakby ktoś miał z tym problemy z opensll to polecam ściągnąć Win32 OpenSSL v0.9.8i Light ( http://www.slproweb.com/download/Win32Open...ight-0_9_8i.exe ) i będzie działać! Jeszcze raz Dziękuje za pomoc smile.gif
mike
Wysyłasz to za pomoca PHPMailera?

Tak czy inaczej masz $cfg['SMTP_Auth'] = false; czyli wyłączoną autoryzację.
Wszystkie normalne serwery poczty wymagają autoryzacji. Włącz ją.

---upadte---
Szybciej dopisałeś niż skończyłem pisac posta
tomek1234
Witam
Sorki że odświeżam stary temat, ale już cały dzień się głowie jak rozwiązać ten problem.
Byłem zmuszony zainstalować sobie ponownie Apache i php.
Wersja serwera Apache 2.2 bez ssl do tego php 5.2.17

Niby prosta sprawa itd ale jednak pojawił się błąd przy wysyłce maila z pomocą phpmailare. Przed instalacją wszystko działało dobrze i nie było problemów. Więc gdzieś w konfiguracji php pojawił się bła, albo o czymś zapomniałem, ale do rzeczy.

Otrzymuje błąd phpmailera:

SMTP -> ERROR: Failed to connect to server: Unable to find the socket transport "ssl" - did you forget to enable it when you configured PHP? (18386352)

SMTP Error: Could not connect to SMTP host.

W pliku php.ini ścieżka do ext
G:/PHP/ext
W folderze php_openssl.dll wersja 5.2.17.17

Log błędu Apache
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'G:/PHP/ext/php_openssl.dll' - System operacyjny nie mo\xbfe uruchomi\xe6 %1.\r\n in Unknown on line 0

Plik libeay32.dll znajduje się w katalogu PHP z ustawioną ścieżką G:/PHP (Panel sterowania -> System -> Zaawansowane -> Zmienne środowiskowe)
Testowałem nawet w katalogu system32 bez zmian

Czy ja robię coś nie tak, a może coś pominąłem ?

Sorki że temat się powtarza, ale już nie mam do tego głowy wink.gif

Pozdrawiam
Tomek
matino
A odkomentowałeś rozszerzenie w php.ini? smile.gif
tomek1234
tak tak są odkomentowane smile.gif
matino
http://www.zygmund.net/blog/?p=14
Pamiętaj o zrestartowaniu Apache'a smile.gif
tomek1234
Niestety to nie to głowie się nad tym dalej sad.gif

Edit: Udało się ! smile.gif
Błąd polegał na tym że biblioteka libeay32 dołączona do Apache w folderze /bin była w nieco starszej wersji niż ta z PHP 0.9.8.11 a w PHP 0.9.8.17 wystarczyło podmienić plik. Dla pewności wrzuciłem tam też plik ssleay32.dll a moduł php_openssl.dll znalazł się w folderze G:\PHP (tak na wszelki wypadek).

Jednak najważniejsze było upgadowanie biblioteki libeay32.dll w Apache smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.