Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML] [JS] Zmiana tła tabeli po najechaniu myszką
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Sotery
Cześć, mam problem. Chciałbym, aby po najechaniu myszką na dany wiersz zmieniał on obrazek w tle.
I wszystko ładnie - dotarłem do następującego kodu:
  1. <tr onmouseover="this.style.background='url(folder/grafika2.jpg)';" onmouseout="this.style.background='url(folder/grafika.jpg)';" style="background: url('folder/grafika2.jpg')">
  2. <td>Tresc Wiersza</td>
  3. </tr>

Niestety działa on tylko w IE - w FireFox wyświetla jedynie grafikę 2 - po najechaniu nic się nie zmienia.

Czy jest jakiś inny sposób, chociażby w JS, aby te tło było zmieniane w każdej przeglądarce ?
empathon
Do tego nie potrzebujesz wogóle Javascript wystarczy CSS.

1. table tr:hover {
  2. background: url("folder/grafika2.jpg");
  3. }
Sotery
Dalej mi nie wychodzi : P

Znaczy się z tego co próbowałem:
  1. <style type="text/css">
  2. .grafika{
  3. background-image: url(folder/grafika.jpg);
  4. }
  5. .grafika:hover{
  6. background-image: url(folder/grafika2.jpg);
  7. }
  8.  
  9.  
  10. <tr class="grafika">
  11. <td>Tresc Wiersza</td>
  12. </tr>

Ciągle widzę tylko tą pierwszą grafikę - z tym, że w IE też.
Co znowuż robię źle tongue.gif ?
bim2
Może poczekaj aż się druga załaduje? smile.gif
Sotery
Nieee...
Załadować załadowała by się już dawno. W w kodzie z pierwszego mojego postu w IE ładowała się po około 0,5 sek.
A teraz nawet po minucie nic.

Więc to musi być coś w kodzie.
webspy
Podpinam sie do tematu tylko ja mam taki problem, mianowicie mam tabele i użyłem w niej rowspan

I jak najade na wiersz to podswietla sie tylko ten pierwsze a te wszystkie co są w rowspan niestety nie, jak zrobic zeby podwietlal sie caly wiersz niezaleznie ile zrobie rowspan w wierszu.

moze da sie zrobic cos w stylu odnosnika z javie ze jak zmieniam w tym tr onmouseover=zmienia to w drugim tr jesli onmouseover=zmienia to zmienia tez tlo questionmark.gif?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.