witam
chcę nagłówki h3 ustawić tło. co zrobić, żeby tło było tylko pod tekstem? czyli żeby cały nagłówek miał szerokość tekstu.
vokiel
5.11.2008, 11:46:08
Ustawić line-height, ew padding.
bregovic
5.11.2008, 11:50:40
Aby miał szerokość tekstu? Jedyne co przychodzi mi na myśl to zamknięcie tekstu w span'ie i danie mu tła, ale to dość brzydkie.
Pilsener
5.11.2008, 13:31:25
Uzależnić szerokość nagłówka od rozmiaru tekstu - nadać mu wyświetlanie liniowe, a nie blokowe - dipslay:inline
a jak z tłem?
przydałoby się zrobić, żeby ten nagłówek miał wysokość 18px - bo taką wysokość ma obrazek tła.
bregovic
5.11.2008, 15:57:16
Ale jak dasz display: inline, to nie ustawisz wysokości. No chyba że dzięki line-height: 18px? Poza tym IMO nagłówki to elementy blokowe. Ja bym to zrobił tak:
h1 {
font: 16px/18px Verdana, sans-serif;
}
span {
background: url(my-background-image);
}
jak span jest elementem liniowym to też nie ustawie mu wysokości 18px. a nie chce czcionki ustawiać na 18px tylko 12px.
widocznie nie da się tego zrobić. trudno.
ale i tak dzięki za dobre chęci.
bregovic
5.11.2008, 16:28:50
Ale jak ustawisz line-height, to efekt będzie ten sam.
nie. span nie zmienia swojej wysokości.
bregovic
6.11.2008, 02:46:54
Oh well, faktycznie. Jeśli zawsze za nagłówkiem masz jakiś element możesz to rozwiązać tak:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="en" lang="en"> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8"/> h1 {
font: 20px/60px Verdana, sans-serif;
color: red;
height: 60px;
display: block;
background: maroon;
float: left;
}
p {
clear: both;
}
okej. dzięki.
czyli tak jak mówiłem nie da się normalnie tego zrobić. trochę bezsensu.
Pilsener
7.11.2008, 09:01:31
Jak się nie da? Przecież możesz użyć paddingu, żeby powiększyć element liniowy. A jak zastosujesz wewnątrz span to nadaj mu wyświetlanie blokowe - wtedy możesz ustawić bez problemu jego rozmiar. Poza tym line-height to NIE JEST wysokość wiersza a odstęp między liniami...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.