Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP/TXT] Edycja plikow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
esiek
Siemka winksmiley.jpg
Mam mały problem z edycja plikow. prowadze stronke na Plikach TXTi tak zapisuje wiekszosc danych np. wpisy w ksiedze gosci albo newsy. napisalem sobie scrypt do edycji poszczegolnych wersow plikow czyli do edycji pojedynczych newsow. . . . problem polega na tym ze np 5 newsow edytowalem przez notatnik i teraz gy chce edytowac je przez www nie moge, tak samo nie moge usunąć jakiegos wersu ktory edytowalem przez www. Nowo dodane informacjie do pliku moge juz edytowac i usuwać. domyslam sie ze wplyw ma na to moja edycja przez notatnik tylko ze konstrukcja tych wpisow jest zachowana tak jak przy zapisie przez www a jednak nie moge ich edtyowac
bregovic
Pokarz twój kod, wróżka Zenobia jest niestety w tej chwili na Hawajach. Chodzi prawdopodobnie o zakończenia linii - windows ma \r\n gdy linux ma \n.
esiek
Dzieki smile.gif twoja informacja okazała się pomocna winksmiley.jpg chodzilo dokladnie o to zakończenie linii

napisalem sobie taki scrypcik maly co mi podmienil szystkie \r\n na \n z wybranego pliku i tak podmienialem ścieżki plikow aby smigalo. . .

ponizej daje kod moze komus sie przyda.

Pozdrawiam
<?

$plik
="newsy.txt";

$file=fopen("$plik", "r");

flock($file, 1);

$dane=fread($file,filesize($plik));

flock($file, 3);

fclose($file);

$dane = str_replace("\r\n","\n",$dane);

echo"$dane";

$file=fopen("$plik", "w");

flock($file, 2);

fwrite($file, "$dane");

flock($file, 3);

fclose($file);

?>

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.