Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykonywanie komend systemowych przez skrypt PHP lub inny.
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
debian
Witam, chcialem prosić o pomoc przy stworzeniu skrytpu w jakimś języku który można wykonywać przez przeglądarke.

Mam na serwerze (Debian Etch 4) w folderze /home/scripts/ skrypt o nazwie joil.sh i chciałem napisać skrypt najlepiej w PHP który np po wpisaniu w przeglądarce skryptphp.php?akcja=1 by wykonywał skrypt joil.sh a np skryptphp.php?akcja=2 wykonywał jakis inny skrypt z tego samego folderu lecz inną nazwą. Jest takie cos możliwe ?
jacekl
Nie musisz nawet uzywać PHP - wystarczy, że umieścisz swoje skrypty w katalogu cgi-bin i możesz je uruchamiać bezpośrednio z przeglądarki.
debian
Katalog cgi-bin mam zrobić w katalogu gdzie index.php ? No ale mimo to ja wole przez skrypt PHP bo nie chce zeby ktoś w jakikolwiek sposób zobaczył źródło tego skryptu .sh

A może
Kod
<a href="?akcja=1">JoilStart</a>  +  <a href="?akcja=2">JoilStop</a>

1. <?php
  2. if ($_GET['akcja']=='1')
  3. {
  4.    system('sh /home/scripts/joil.sh');
  5. }
  6. else if ($_GET['akcja']=='2')
  7. {
  8.    system('sh /home/scripts/joil2.sh');
  9. }
  10. ?>

Niby działa bo wyświetla komunikaty w przeglądarce ze skryptu. Ale nic poza tym. Nie robi on to co powinien. Jak mogę to napisać by wykonywał komendy serwera?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.