Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zapis do pliku txt ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
shtoc
Witam jestem nowy w tej dziedzinie!!

mam skrypt w php ktory pobiera mi ze statycznie przypisanej strony informacje o niej typu descryption, keywords itp.
potrzebuje zapisywac te informacje do pliku.txt jednak urzywajac polecenia
file_put_contents('plik.txt' ,$description); zapisuje mi tylko z tej jednej zmiennej!!
jak to mozna przerobic zeby zapisywał mi z wiekszej ilosci zmiennych??

próbowałem file_put_contents('plik.txt' ,$description, $author itd.);ale wyskakuje bład za duzej ilości parametrów!!
próbowałem również
file_put_contents('plik.txt' ,$description);
file_put_contents('plik.txt' ,$author);
ale wtedy nadpisuje ostatnią wartość na poprzednia!!

prosze o pomoc!!
mike
Cytat(shtoc @ 18.11.2008, 09:29:45 ) *
Witam jestem nowy w tej dziedzinie!!
To po kiego się pchasz na PHP.
Masz dla siebie Przedszkole.

Pomysł z file_put_contents('plik.txt' ,$description, $author itd.); jest idiotyzmem. Jak można przeczytać dokumentację file_put_contents() a później pisac takie rzeczy?

Masz tam również napisane jak byk:
Cytat
If filename does not exist, the file is created. Otherwise, the existing file is overwritten, unless the FILE_APPEND flags is set.
Jeśli plik nie istnieje to zostanie utworzony. W przeciwnym wypadku istniejący plik zostanie nadpisany chyba, że użyjesz flagi FILE_APPEND.

Już wiesz dlaczego jak robisz:
  1. <?php
  2.  
  3. file_put_contents('plik.txt' ,$description);
  4. file_put_contents('plik.txt' ,$author);
  5.  
  6. ?>
to zapisuje się tylko druga wartość.

Musisz zrobić:
  1. <?php
  2.  
  3. file_put_contents('plik.txt' ,$description, FILE_APPEND);
  4. file_put_contents('plik.txt' ,$author, FILE_APPEND);
  5.  
  6. ?>
webasek
Zapraszam tutaj http://pl.php.net/file_put_contents
shtoc
Dzieki wielkie podejrzewam ze bede jeszcze o cos pytał pewnie banalnego to prosze o przeniesienie do działu przedszkole.

To mam jeszcze takie pytanie bo ten moj skrypt pobiera te informacje ze statycznie podanej strony!!
Czy mozna zrobic tak zeby nie była to tylko ta jedna strona questionmark.gif
Chodzi o to zeby skrypt przegladał strony www pewnie trzeba by tu wrzucic jakis warunek zeby nie przegladal wszystkich tylko te o interesujacej mnie tresci!!
Darady cos takiego zrobic?? nie wiem na petlach?? CZy do tego trzeba wykorzystywac juz roboty??

Da sie to jakos zrobic??
Jakies naprowadzenie??
piotrooo89
curl poczytaj o tym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.