Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Oblicznie daty - uzytkownicy z ostatniego tygodnia...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
JamalBIG
Witam

Stworzylem sobie prosty bloczek ktory wyswietla mi liczbe uzytkownikow ktorzy zarejstrowali sie na mojej stronie dzisiaj, wczoraj i chcialbym zeby jeszcze byla jedna pozycja - w ciagu ostatniego tygodnia, niestety za bardzo nie wiem jak to zrobic... Moze wiecie jak to zrobic albo macie adres do poruszanego podobnego tematu bo niestety nic nie znalazlem...

Kod obliczjacy 'dzisiaj i wczoraj'
  1. <?php
  2. $month = date('M');
  3. $curDate2 = "%".$month[0].$month[1].$month[2]."%".date('d')."%".date('Y')."%";
  4. $ty = time() - 86400;
  5. $preday = strftime('%d', $ty);
  6. $premonth = strftime('%B', $ty);
  7. $preyear = strftime('%Y', $ty);
  8. $curDateP = "%".$premonth[0].$premonth[1].$premonth[2]."%".$preday."%".$preyear."%";
  9. ?>

Z gory dzieki za odpowiedz
Pozdrawiam

Wpadlem na calkiem dobry powysl. Przy funkcji date jest zmienna W ktora to pokazuje nam tydzien roku(poczatek jest w poniedzialek). Mam tylko taki problem jak zamienic date w formacie date("M d, Y"); np.(Nov 17, 2008) na time() tak zeby sprawdzic czy data sie zgadza z zalozeniami...
Stypula
Nie prościej by było to zrobić tak że przy dodawaniu użytkownika do bazy wrzucasz tam datę dodania i wywołujesz ostatnio dodanych zwykłym zapytaniem z pomocą ("select dane from tabela where data>SUBDATE(NOW(), INTERVAL x DAY)")? Tak powinno być haha.gif
Ja tak robię. Oczywiście za x podstawiasz ilość dni wstecz.
A liczbę chyba będziesz wiedział jak z tego zrobić
@edit
A próbowałeś
  1. <?php
  2. ?>
? ;>
JamalBIG
Troche bym mial roboty, po prostu potrzebuje 'do szczescia' jak zmienic date w formacie 'Nov 17, 2008' na time()... chyba ze nie ma prostego sposobu na dokonanie tej operacji....

Wlasnie o to mi chodzilo, dzieki wilekie, a za pierwszy sposob tez dzieki ale jakos nie chce mi zadzialac...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.