Witam,
Zaczne od tego, ze niestety nie znalazlem dla siebie odpowiedniej odpowiedzi za posrednictwem opcji szukaj, dlatego tez zakladam nowy temat.
Chcialbym zalozyc swoj wlasny serwer, gdzie w tej dziedzinie jestem zielony. Z systemem linux mialem doczynienia na uczelni gdzie nawet przez jakis czas mialem go u siebie na komputerze, jednakze guru unixowym nie jestem.
Posiadam lacze ok 10 megabitowe, zewnetrzne ip oraz starego rzecha (jakies PII, 512 ramu), ktorego chcialbym postawic w piwnicy jako serwer www na moj serwis, ktory jest w trakcie tworzenia. Co do serwisu, chcialbym aby 500osob online nie stanowilo problemu dla serwera. Wiadomo, zalezy mi na apaczu, mysql i php. Z racji tego, ze jestem zielony w kwestii serwerow i chcialbym sie w koncu tego nauczyc - kiedys i wy musieliscie od czegos zaczac - stad mam pare pytan:
Jaka dystrybucje linuxa wybrac?
Czy jesli wybiore suse + zakupie ta ksiazke http://www.allegro.pl/item485466002_suse_l...ise_server.html , bede w stanie sobie poradzic z podstawowymi rzeczami?
Czy suse bedzie odpowiednim oprogramowaniem dla mnie?
Ludzie polecaja FreeBSD, czy jest ono lepsze dla kogos takiego jak ja na poczatek?
Prosze rowniez o wzkazowki na co powinienem zwracac uwage itp itd.
Prosze rowniez wszystkich linuxowych guru, ktorzy znaja jadro linuksa na pamiec, albo o udzielenie odpowiedzi na moje pytanie na podstawie swoich doswiadczen ktore wniosa cos do mojej niewielkiej wiedzy w tym zakresie, albo prosze o niewypowiadanie sie w tymacie jesli wasze unixowe ego zostalo urazone pytaniem dla was absurdalnym i oczywistym.
z gory dziekuje za odpowiedzi