Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]potrzebuje pomocy na sam poczatek
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
johnhedge
witam!
php mialam troche w szkole jednak tam wszystko ladnie gralo
w domu na laptopie zainstalowalam
Krasnal serv 2.6 ze strony http://www.olesno.pl/~pablo/krasnal/index1.php
tak jak przeczytalam jest to multi paczka noi jest zainstalowana, mam takze program zajaczek i HATEml
noi niby wszystko pieknie chce sobie stworzyc podtsatowy plik hello world
noi moj kod wyglada tak
<HTML>
<HEAD>
<META HTTP-EQUIV="Content-Type" Content="tekst/html"; charset=iso-8859-2">
<TITLE>d.</TITLE>
</HEAD>
<BODY>

<?

print("hello world");
?>

</BODY>
</HTML>

i jak ustawiam na podglad w programie hateml to ladnie pokazuje sie hello world
ale jak wrzucam ten plik do przegladarki to jest pustka zapisalam go skrypt.php

chcialabym tez wiedziec w ktorym miejscu moge sprawdzic jakiego phpa mam bo brak mi informacji na ten temat

wiem ze to wszystko banalne co pisze ale naiedaje sobie rady wiec prosze pomozcie
smile.gif
wookieb
Jak otwierasz go w przeglądarce?
Adres http://localhost/~konto itd?

Wszystko o twoim php
Kod
phpinfo();
johnhedge
no wlasnie niekoniecznie biggrin.gif no tak ale czy "localhost " poprostu wpisuje a potem konto sad.gif nic niekonfigurowalam przy instalacji tego krasnala wszystko samo sie tam zrobilo
czy moge to jakos sprawdzic jak tam sie to nazywa
i co wpisac w przegladarce zalozmy ze ten plik skrypt.php mam na pulpicie czy jakos sciezke dostepu tez pisac ?
dzieki za pomoc smile.gif
erix
Pliki ze skryptami wrzucasz tam, gdzie w krasnalu jest DocumentRoot, czyli zazwyczaj gdzieś do htdocs.

Wszystko masz na stronie Krasnala, wysil się.
johnhedge
owszem wysilam sie ale nie zawsze wszystko wie sie odrazu sad.gif
na stronie krasnala jest wszystko cholernie malo czytelne i nawet niewiem od czego zaczac wiec prosze was o pomoc
erix
Ale to nie znaczy, żeby nie robić nic. tongue.gif

Podałem Ci czego szukać, przeanalizuj dokladnie mojego poprzedniego posta. winksmiley.jpg
johnhedge
no dobra wiec biggrin.gif
plik zainstalowal sie na dysku c://usr noi tam mam pare folderow apache php mysql z tego co mowisz pownnam miec gdzies tam w podfolderach htdocs?? to wogole powienien byc folder htdocs
czy jest mozliwe ze mi sie cos nie tak zainstalowalo
i czy wogole jak instalowalam tego krasnala czy powinnam cos gdzies pokonfigurowac?
dzieki za cierpliwosc biggrin.gif
erix
No nie wiem, czy htdocs, czy coś; masz to w plikach konfiguracyjnych pod pozycją DocumentRoot.

Nie używam krasnala, więc mi ciężko powiedzieć, w jaki sposób są prekonfigurowane pakiety. tongue.gif
johnhedge
okej juz wiem gdzie umieszczac pliki i jak je wpisywac w przegladarce
DZIEKI ZA WSZYSTKO
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.