Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]Zapisywanie w różnych plikach?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simonX
Mam sonde ktora ma trzy pola typu radio i napisalem teraz skrypt ktory bedzie liczyl glosy chce zrobic tak zeby liczyl dla kazdego pola i zeby zapisywal aktualny wynik :

1. <?php
  2. $opcja=$_POST['opcja'];
  3. $nazwa='wynik.txt';
  4. $stary=file_get_contents($nazwa);
  5. $nowy=$stary+1;
  6. $plik=fopen($nazwa,'w');
  7. fwrite($plik,$nowy);
  8. fclose($plik);
  9. echo $nowy;
  10. ?>

Każdemu z tych pol przypisalem taka sama nazwe i dlatego liczy dla wszystkich i nie wiem czy to za pomoca switcha czy ifa zrobic?.Przykłady mile widziane:P.
erix
No, masz kilka możliwości. Zapisywać jako płaską bazę i wtedy explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Ale IMHO łatwiej by było tak: Masz tablicę głosy. Jeśli plik jest pusty, to ją tworzysz. I wtedy manipulujesz wartościami w ten sposób:

1. <?php
  2. $glosy[$_POST['opcja']]++;
  3. ?>

Potem tablicę zapisujesz przez serialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
simonX
No to juz cos ale jestem poczatkujacy moze bys dał mi jakiś przykladzik to lepiej zobacze o co chodzi.Oczywiscie dam plusa smile.gif
erix
Cytat
Oczywiscie dam plusa

Nie walczę o to. tongue.gif

Dostaniesz pseudokod, w PHP Ci nie napiszę. tongue.gif

Zapisujesz np. tak:
Kod
dane[odpowiedz]++
dane = serialize(dane);
zapiszDoPliku (dane);

Odczyt:
Kod
dane = wczytajZPliku;
dane = unserialize(dane);

I dane, to teraz tablica. PS. Przy zapisie odczytuj najpierw dane, żeby nie tworzyło nowej tablicy i liczyło od początku, tylko zwiększało. Wypoć się trochę teraz.
simonX
Cytat
Nie walczę o to. tongue.gif

Szlachetne...ale i tak zasłużyłeśbiggrin.gif Dzieki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.