Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Kopiownie pliku poprzez copy()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
axwell
Eksperymentuje trochę z funkcją copy() poprzez forumularz "przeglądaj" wybieram plik z dysku lokalnego i chcę go wysłać na serwer. Mam taki oto kod:

1. <?php
  2. copy("$plik", "download/$nazwa_pliku");
  3. ?>

Załóżmy, że plik, który wybrałem ma nazwę "pliktekstowy.txt". Przy próbie wysłania wyskakuje mi coś takeigo:

Warning: copy(pliktekstowy.txt) [function.copy]: failed to open stream: No such file or directory in /home/portalfun/public_html/skrypty/dodaj_nowy.php on line 50

Co robię nie tak?
Maciekbjw
Cytat(axwell @ 30.11.2008, 11:50:13 ) *
Eksperymentuje trochę z funkcją copy() poprzez forumularz "przeglądaj" wybieram plik z dysku lokalnego i chcę go wysłać na serwer. Mam taki oto kod:

1. <?php
  2. copy(&#092;"$plik\", \"download/$nazwa_pliku\");
  3. ?>

Załóżmy, że plik, który wybrałem ma nazwę "pliktekstowy.txt". Przy próbie wysłania wyskakuje mi coś takeigo:

Warning: copy(pliktekstowy.txt) [function.copy]: failed to open stream: No such file or directory in /home/portalfun/public_html/skrypty/dodaj_nowy.php on line 50

Co robię nie tak?

"No such file or directory"

Nie znasz angielskiego?snitch.gif
Sprawdź czy masz plik o nazwie "pliktekstowy" w odpowiednim katalogu smile.gif Skrypt nie może znaleźć tego pliku. Pamiętaj również o prawach dostępu.
Siner
Cytat(axwell @ 30.11.2008, 11:50:13 ) *
Eksperymentuje trochę z funkcją copy() poprzez forumularz "przeglądaj" wybieram plik z dysku lokalnego i chcę go wysłać na serwer. ...

Powinieneś chyba bardziej zainteresować się funkcją move-uploaded-file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i http://pl2.php.net/manual/pl/features.file-upload.php
axwell
właśnie o to mi chodziło
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.