Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kolejnosc wczytywania elementów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lor
Zastanawiam się w jaki sposób zmusić przeglądarki do wczytywania poszczególnych elementów mojej strony w określonej kolejności.

Np.

w pierwszej kolejności i tylko jeśli wczytana zostanie grafika tła mogą pobierać się pozostałe rzeczy, albo przynajmniej niech zostana ukryte do tego czasu
mecenas
Odpowiednia kolejność includowania plików powinna załatwić sprawę - przykładowo najpierw wczytujesz header strony, potem jakiś wraper, w którym kolejne elementy możesz sobie includować jak zechcesz właściwie.

Całość zależy od logiki kreowania strony którą sobie założysz.
sowiq
@lor,
jeśli się nie mylę, to średnio da się zmusić przeglądarkę usera zewnętrznego, żeby najpierw pobrała tło strony, a dopiero później resztę. Będziesz chyba musiał wykorzystać JavaScript i np. body.onload.

Przeglądarka pobiera wszystko jak leci, zgodnie ze swoimi ustawieniami, tzn zapuszcza np. 5 równoległych połączeń do Twojego serwera, czyli jeśli wyślesz od razu cały kod HTML, to wszystkie elementy graficzne pobiorą się od razu, zgodnie z kolejnością ustaloną przez silnik przeglądarki.

Proponuję Ci zrobienie 2 plików CSS - w pierwszym określenie tylko tła (albo elementów, które mają się załadować na początku). Potem w body.onload robisz podmianę pliku CSS na ten właściwy. Elementy już pobrane (czyli np. tło strony) są cache'owane, więc po podmianie CSS pobiorą się tylko te pozostałe.
Pilsener
Cytat
w jaki sposób zmusić przeglądarki do wczytywania poszczególnych elementów mojej strony w określonej kolejności
- elementy są wczytywane w takiej kolejności, w jakiej znajdują się w kodzie HTML. Jak chcesz zoptymalizować witrynę to zapoznaj się z odpowiednimi technikami:
- preloader
- dołączanie arkuszy CSS na początku strony, natomiast skryptów JS na końcu
- CSS sprite

Cytat
w pierwszej kolejności i tylko jeśli wczytana zostanie grafika tła mogą pobierać się pozostałe rzeczy
- preloader. Jest tego mnogość, wybierz coś dla siebie.
lor
Dzięki za wskazówki, wiem co dalej drążyć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.