Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja serwera apache dla wielu użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
jerzes
Witam,
mam zainstalowanego Apache, PHP i ProFTP pod linuksem. Zawsze uzywalem serwera jako jeden uzytkownik.
Prosiłbym o jakies wskazowki jak stworzyc interfejs np. na PHP i jak skonfigurowac apache zeby mozna bylo za pomoca strony www utworzyc nowe konto dla uzytkownika z dostepem do serwera ftp tak aby mogl publikowac swoje strony na zasadzie www.mojadomena.pl/~folder_uzytkownika.
Dziekuje za okazana pomoc smile.gif
erix
http://httpd.apache.org/docs/2.0/mod/mod_userdir.html

W domyślnej konfiguracji Apache masz skomentowane linijki odpowiedzialne za jego obsługę.
jerzes
Wszystko fajnie z apachem ale pytanie jest jak za pomoca formularza utworzyc nowe konto?
erix
A znasz komendę useradd? snitch.gif
Do tego katalog /etc/skel, gdzie tworzysz dodatkowo public_html i hulaj dusza. smile.gif
jerzes
znam ta komende chociaz niezbyt wiem jak za pomoca PHP wywolac ja. Jakies wskazowki? smile.gif
erix
Manual nie gryzie. sciana.gif
jerzes
super useradd jest komenda uniksowa. A jakis pomysl jak zachecic PHP do przetwarzania polecen z konsoli?
jerzes
Dzieki
Mialem nadzieje na troche szerszy opis jak zmontowac prosty formularz php za pomoca ktorego tworze nowe konto uyzytkownika na serwerze z dostepem do ftp.

Najwazniejsze ze juz mniej wiecej wiem co i jak.

Jeszcze raz dzieki

P.S.

Sam manual to tylko spis funkcji potrzeba czasami jeszcze pomyslu na skrypt
erix
Cytat
Sam manual to tylko spis funkcji potrzeba czasami jeszcze pomyslu na skrypt

To AŻ zbiór cennych porad i komentarzy. Widać, że czytałeś, skoro tak mówisz. tongue.gif
jerzes
Cytat(erix @ 13.12.2008, 00:05:00 ) *
To AŻ zbiór cennych porad i komentarzy. Widać, że czytałeś, skoro tak mówisz. tongue.gif

Zeby korzystac z manuala trzeba wiedziec gdzie a raczej czego szukac. To zadna sztuka szukac wiedzac gdzie to jest. Reszta to jak mowiles porady i komentarze, dlatego chcialem zaczynajac ten temat wskazowki jak to zrobic a nie gotowca winksmiley.jpg A moze wyda Ci sie to dziwne ale jednak mam troche obycia z manualem. Z mojej strony to na tyle bo chyba zaczynamy troche smieci na forum...
erix
Podałem Ci linka do google, na pierwszej stronie wszystko jest...

Cytat
A moze wyda Ci sie to dziwne ale jednak mam troche obycia z manualem.

Przykro mi, ale tego nie widać, skoro nie możesz znaleźć odpowiedniej funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.