Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][JavaScript] Jeditable jQuery - Jak to działa :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
BatGraf
Cześć

Sorki, że byc może pytam o cos oczywistego, ale borykam sie z tematem i za nic nie mogę go odgryźć smile.gif

Chcę zrobić boxy, które można "na żywo" edytować. podpowiedziano mi na forum (dzięki), żeby skorzystać z jeditable - pluginu jQuery

Wydaje mi się, że jest to na stronie jQuery opisane zrozumiale. Jednak poddałem sie i zwracam się do Was z ogromną prośbą o wytłumaczenie tego jak to działa.

1. Jak "podłączyć" plugin ?
2. Jak działa zapis/odczyt (wiem, że poprzez "save.php" i "echo.php" ale nie moge tego połapać)

Głównie chodzi mi o "Textile renderer" - formularz, który "łamie" wiersze.
Nie chcę, żeby ktoś dał mi gotowca (skopiuj/wklej) ale poświęcił odrobinę cierpliwości i opisał jak i co smile.gif

Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu i z góry wielkie dzięki.

:| nikt tego pluginu nie zna ?
erix
Cytat
1. Jak "podłączyć" plugin ?

Przecież jest jak byk opisane. :/

Cytat
2. Jak działa zapis/odczyt (wiem, że poprzez "save.php" i "echo.php" ale nie moge tego połapać)

Odczyt, to domyślne wartości wygenerowane w DOM (czytaj: w pliku HTML). Zapis jest realizowany przez AJAX, odpowiednie parametry masz opisane w dokumentacji. Naprawdę nie wiem, czego więcej nie rozumiesz, przecież wszystko jest napisane. tongue.gif
BatGraf
znam angielski, bardzo słabiutko i to jest na pewno mój duży problem, ale jakoś daję sobie z tym radę korzystając z google.
Z podłączeniem o tyle mam problem, że jak dołączyłem plik js, nie działa. Dopiero jak skopiowałem wszystkie <script src... to wtedy działa (tzn można klikając , wyedytować tekst.)

Problem mam z tym, że javascript i ajaxa znam szczątkowo, ale staram się przyswajać jak najwięcej. Mówisz o DOM - dla mnie to ciut czarna magia.

Sądziłem, że działa to w ten sposób:

1. po "podłączeniu" plików jQuery i tego pluginu, można klikając wyedytować tekst (pokazuje się w formularzu)
2. po zatwierdzeniu, zawartość formularza wysyłana jest do pliku "save.php", który robi update w bazie,
3. zaraz po tym wczytuje się w miejsce tekstu, zawartość pliku "echo.php"

Tak rozumuję, ale po rozebraniu tych dwóch (save.php i echo.php) znalazłem powiazania do jeszcze innych plików. Chciałem próbnie wyświetlić tylko cokolwiek i w "echo.php" wstawiłem czysty tekst - klapa.

Nie dziw się proszę, ze "tam jest napisane" a ja tego nie widzę. Angielskiego nie nauczę się w godzinę, tak jak i javascript czy ajaxa. Pytam się bo nie mogę tego zrozumieć, kogoś, kto wie co to jest i jak to działa i ma chęć i cierpliwość wytłumaczyć, tak, żebym w przyszłości ja mógł komuś np na tym forum, wyjaśnić to samo.

Nie chcę gotowców, jedynie odrobiny pomocy, cierpliwości itd smile.gif
erix
Ale to, o co prosisz, to naprawdę jest w pewnym sensie wyciąganie gotowca. Skoro zabierasz się za pisanie strony, to angielski MUSISZ znać i nawet nie ma o tym dyskusji. Masz Google Translator, słowników co nie miara, radź sobie trochę. Jeśli chodzi o DOM, to masz wyjaśnione w Wikipedii, co to jest. Każdy termin, którego użyłem jest gdzieś opisany i to nie jeden raz. Wysil się odrobinę, Google naprawdę nie gryzie.

Cytat
1. po "podłączeniu" plików jQuery i tego pluginu, można klikając wyedytować tekst (pokazuje się w formularzu)

Podłączasz tak, jak jest w przykładzie. Parametry funkcji $() są opisane w dokumentacji, najczęściej są to selektory CSS (Google/Wiki jeśli nie wiesz, o czym mówię).

Cytat
2. po zatwierdzeniu, zawartość formularza wysyłana jest do pliku "save.php", który robi update w bazie,

Zgadza się.

Cytat
3. zaraz po tym wczytuje się w miejsce tekstu, zawartość pliku "echo.php"

Właśnie nie. winksmiley.jpg Po co wczytywać z serwera coś, co przed chwilą wprowadziłeś do formularza? Na co odwalać dwa razy to samo? Do serwera leci TYLKO żądanie zapisu, nic więcej.
BatGraf
Wiesz co? Z zasady szukam najpierw w google, potem na forach i różnych blogach i stronach, potem znowu w google.
Zadając pytanie na forum php (bo tylko tu jakoś mam zaufanie i wiem, że skupia sporo rozsądnych ludzi, robię to w ostateczności, ale masz rację. Faktycznie DOM jest w wileu miejscach opisany i pozostałe rzeczy też.
Podpowiedziałeś mi tylko jedną rzecz, której raczej bym nie znalazł - odczyt. Byłem pewien, że to ściąga z bazy czy pliku.

Przejrzałem cały temat i faktycznie, biore się za szukanie, kombinowanie itp, choć wierz mi siedzę nad tym juz trochę (widocznie za mało)

Jeśli uda mi się opanować temat tej wtyczki, sam napiszę jak i co zrobiłem, tu w tym temacie.

Mam tylko jedno pytanie, na które jesli możesz odpowiedz tylko "tak" lub "nie"

Muszę do całego kodu dołączyć jQery. Czy tylko tą bibliotekę główną ze strony głównej jQery? (tą, która jest w dwóch wersjach- spakowana i nie)?
Czy jeszcze dodatkowo potrzebny jest jeszcze jakiś plik js ?
erix
Cytat
Byłem pewien, że to ściąga z bazy czy pliku.

Nie ściąga właśnie.

Cytat

Skoro odpowiedź tak/nie: tak.

Cytat
Czy tylko tą bibliotekę główną ze strony głównej jQery? (tą, która jest w dwóch wersjach- spakowana i nie)?

Nie. Wybierasz - albo spakowana, albo nie, tu już Twoja wola.

Cytat

Tak. Plik wtyczki (który musi być w HTML dołączony po jQuery). Następnie proponuję trzeci plik, w którym będziesz doczepiał zdarzenia do elementów tak, jak w tutorialu. Generalnie Twoje zadania sprowadzają się do trzech kroków:
  1. dołącz jQuery
  2. dołącz wtyczkę
  3. dołącz skrypt inicjujący, który zazwyczaj będzie miał postać:
    Kod
    $(document).ready(function(){
    //kod podpinający do jEditable
    });
Jeszcze jakieś pytania? snitch.gif Jak coś teraz nie będzie działać, to rzuć kawałkiem kodu, co robisz i jakiś komunikat z konsoli przeglądarki też by się przydał.
BatGraf
smile.gif na razie wystarczy mi to co mam :] i tak dzięki. Zapomniałem sprawdzić konsolę błędów, pierdoła smile.gif Korzystam z Opery i dlatego wyleciało mi z głowy.

Ok, pokombinuję wg Twojego przepisu i jak wyjdzie to powiem, a jak nie to dam konkrety gdzie podejrzewam błąd.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.