Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Dlaczego nie wypluwa mi blędu?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
endr1u
Witam niedawno zaczalem uczyc sie php i mam taki problem w tutorialach ktore ogladam wyskakuje blad niestety gdy ja robie identyczny przyklad wszystko jest ok. Mianowicie chodzi o kod na dole. display errors w php.ini mam wlaczone. Register_globals na Off

<?php

echo $_GET['akcja'];
echo $akcja;

?>

czy gdy w adresie URL wpisuje localhost/index.php?akcja=30, wtedy w przegladarce wypisuje mi liczbe 30. Gdy chce wypisac echo $akcja wtedy nic mi nie wypisuje oraz nie wypluwa mi zadnego bledu. W tutorialach ktore ogladam jest calkiem inaczej jaki moze byc powod tego? Z tego co wiem gdy register_globals mam Off wtedy $_GET['akcja'] a $akcja to sa dwie rozne zmienne czyz nie?
mecenas
biggrin.gif

1. <?php
  2.  
  3. echo $_GET['akcja'];
  4. echo $akcja;
  5.  
  6. ?>

przecież nigdzie nie przypisujesz wartości zmiennej $akcja, a kiedy przekazujesz przez $_GET - to $akcja też nie jest wyświetlana, bo wg tej kodu - jej po prostu nie ma smile.gif
endr1u
ale gdy w adresie URL wpisuje localhost/index.php?akcja=30 wtedy chyba definiuje zmienna akcja na 30 a gdy mam register globals na off wtedy zmienna $_GET['akcja'] a $akcja to jest to samo w tutorialu wypluwa i $_GET['akcja'] i $akcja. W tutorialu prowadzacy tez nic nie przypisal zmiennej $akcja wczesniej. Zastanawia mnie dlaczego mam inny wynik niz w tutorialu.?

Podobnie mam w tym przykladzie : Gdy robie w ten sposob wszystko dziala OK w tutorialu zaś konieczne jest dodanie funkcji if(isset(_GET['akcja'])) wtedy wykonuje sie ponizszy kod. U mnie wszystko jest ok bez tej linijki z isset? what's going on?

<?php

echo "<a href=\"?akcja=1\">+1</a>";
echo "<br>";
echo "<a href=\"?akcja=2\">-1</a>";
echo "<br>";
echo

if ($_GET['akcja'] == 1)
{
echo "Dodajemy"."<br>";
}
else if ($_GET['akcja'] == 2)
{
echo "Odejmujemy";

}

?>
mecenas
Cytat(endr1u @ 17.12.2008, 00:03:53 ) *
a gdy mam register globals na off wtedy zmienna $_GET['akcja'] a $akcja to jest to samo

nie, nie jest to samo.

Poczytaj, pokombinuj, pomyśl - google nie boli smile.gif jest tu na forum kilka linków do w miarę ciekawych materiałów.

I chociaż to "przedszkole" - nie oczekuj, że komuś będzie się chciało tłumaczyć tak podstawowe sprawy...
endr1u
Juz wiem w czym tkwil problem. Dobrze mowilem z tym register globals.. ze gdy mam register globals na on wtedy $_get['wartosc'] a $wartosc to jest to samo.

W apache mialem zle ustawiona sciezke do pliku konfiguracyjnego php.ini dlatego zadne zamiany nie skutkowaly:) udalo sie dojsc thks
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.