Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] zdarzenie onMouseOut
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Skie
Witam,
na stronce mam tabelkę, która w uproszczeniu tak wygląda:

Kod
<table>
<tr>
<td>
   <div>cos</div>
   <div>cos</div>
</td>
</tr>
</table>

Od razu dodam - NIE to nie jest nic związanego z szablonem strony, więc proszę bez głupich komentarzy typu "szkielet robi się na DIVach" - bo o tym każdy chyba wie smile.gif

Chodzi mi o to, że chcę tak zrobić by wykonywała się pewna funkcja JS, gdy kursor jest poza znacznikami <div> (oboma!). Więc nadałem zdarzenie onMouseOut najpierw na <tr> a potem próbowałem nadać na <td>, w ostateczności nawet "otoczyłem" te dwa <div> jeszcze innym <div> i jemu nadać onMouseOut - niestety efekt zawsze był taki sam - funkcja się wykonywała nawet wtedy, gdy ktoś przesuwał kursor myszy z jednego <div> na drugi ;/

Wie ktoś dlaczego tak się dzieje?
EarthCitizen
Ale ta funkcja ma się odpalić w momencie zjechania z <div> myszką?
Skie
W momencie, gdy user wyjedzie myszką poza oba <div> lub tez poza <td> lub <tr> - obojetne mi to, gdyż nie ma tam żadnych paddingów, marginów ani borderów.
EarthCitizen
No to daj onmouseout dla całej tabelki
batman
Twój problem nie jest taki banalny jakby się mogło wydawać.
Bazując na Twoim kodzie:
1. Ustawiasz na td zdarzenie mouseout.
2. Przesuwasz mysz nad jakiegoś div-a.
3. Mimo, że cały czas jesteś myszką nad td, to wywoływane jest zdarzenie mouseout.

Jeśli usuniesz div-y z td i zostawisz go pustego, wówczas skrypt będzie działał poprawnie. Dzieje się tak dlatego, że przesunięcie myszy nad div-a, nawet takiego, który znajduje się w td, oznacza, że wskaźnik nie jest już bezpośrednio nad td, tylko nad innym elementem.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj.
Skie
Cytat(EarthCitizen @ 21.01.2009, 20:02:07 ) *
No to daj onmouseout dla całej tabelki

Nie mogę gdyż, w tej tabelce jest jeszcze jedno <tr> i </tr>.

~ dzięki za linka batman: poczytam, na pewno się przyda ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.