Cytat(phpion @ 26.01.2009, 17:41:41 )

W takim razie zamiast się mądrzyć może podałbyś łaskawie link do
Wybór Frameworka.
Podany został przykład Allegro stąd taka moja odpowiedź. Dlaczego nie jest to zgodne z prawdą?
Znów powołam się na podany przykład: Allegro to potężny serwis i chcąc pisać coś podobnego (powodzenia) zapewne ma się potężne zaplecze (zarówno finansowe jak i ludzkie). Można sobie wówczas pozwolić na stworzenie czegoś własnego, szytego na miarę. Stwierdzenie o psychiatryku nieco mnie rozbawiło.
To, że taki serwis powstał tak a nie inaczej nie oznacza, że jest to wzór. Allegro jest dziurawe i raczej przykładu dobrych praktyk programistycznych stanowić nie może.
Jakie niby korzyści można osiągnąć poprzez pisanie wszystkiego na "własnym"? Mówisz o ograniczonej liczbie testerów w porównaniu z tysiącami w otwartych FW? O oszczędności czasu programistów tworzących od nowa koło i o błędach które powtórzą? Którego z większych FW nie da się zaadoptować na potrzeby takiej aplikacji? Co da nam sztywna architektura?
Tworząc komercyjną aplikację liczy się każdą roboczogodzinę. A tu wykorzystanie FW oszczędza ich bajońską ilość, pomijając już zerowe korzyści płynące z własnych rozwiązań. To nie są moje domysły, tak realizuje się projekty w dużych firmach IT.
Wracając do Allegro. Serwis jest tworzony od 2000 roku (PHP5 to rok 2002). Przepisanie takiej aplikacji to dużo większe koszta niż jej utrzymanie i rozwój. Uważasz, że startowali z kapitałem jaki teraz dysponują?
Rozśmieszyło Cię zdanie o psychiatryku? Zdziwiłbyś się dopiero widząc minę PM'a któremu właśnie oświadczyłeś jak wdrożysz projekt i ile Ci to zajmie

Ps. Na to o czym mówisz świadomie mogą pozwolić sobie tylko giganci. I nie robią tego bez konieczności. Tu takiej nie ma. Byłby to czystą sztuką dla sztuki.