Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] nadgorliwy cache i brak stron błędów
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Juzef
Witam
Może kto będzie wiedział, o co tu chodzi, bo ja wymiękam. Pojawiły się problemy niby same z siebie, a faktycznie pewno musiałem coś zmieniać w konfiguracji i przy okazji się pochrzaniło. Tylko teraz nie widzę co i gdzie.
Sprawa pierwsza - cache. Włączam go w środowisku dev i wszędzie wyświetlają się oczywiście te obramowania części szablonu z danymi dot. cache'owania danego fragmentu. No to ładnie, ale jak przejdę do środowiska produkcyjnego, gdzie też cache jest włączony, to wszystko powinno zniknąć. A nie znika. Tylko dlaczego? Nie wyczytałem nigdzie, by były jakieś ustawienia za to odpowiedzialne.
Druga rzecz - w środowisku dev mam białe strony przy wywrotce symfony. Do niedawna normalnie wywalało ekran błędu sf, jeśli coś nawaliło, a teraz jest biała strona i dopiero w logach można coś wybadać. Ale w konfiguracji sf niczego w tej sprawie nie zmieniałem, jedynie w Apache'a ustawieniach ustawiałem ostatnio raportowanie na E_ALL, co więc może być przyczyną?
Przepraszam, jeśli lamerskie pytania zadaję, ale widocznie jestem lamer, zwłaszcza tak pozornie prostych sprawach.
Juzef
mablo
Jeżeli chodzi o cache to zobacz czy nie masz dla trybu produkcyjnego ustawionej opcji "web_debug: on" w settings.yml.
Z białymi stronami się nie spotkałem, więc nie bardzo mogę pomóc.
Juzef
Heh, niestety nic to nie pomaga... Toolbar się nie pojawia w środowisku produkcyjnym, niezależnie od dodania bądź nie web_debug. Natomiast z cache to jest tak: jak w prod ON a w dev OFF - w prod jest dobrze. Jak w prod ON i w dev ON - i tu i tam wyświetla te obramowania. Czyli niby problem z głowy jak wyłączę w dev, ale wtedy skąd mam mieć pewność, że cache w prod w ogóle działa? :]
mablo
Możesz pokazać index.php, settings.yml i cache.yml ?
Juzef
cache.yml
  1. default:
  2.  enabled:     on
  3.  with_layout: false
  4.  lifetime:    86400

Settings.yml - tutaj leży
Natomiast w index.php mam sam layout w sumie, więc co by tam miało problem stwarzać...
mablo
W trybie produkcyjnym masz włączoną opcje web_debug, która pokazuje które elementy są cachowane.

wyłącz web_debug w sekcji all.
Juzef
Podziękował, pomogło! biggrin.gif
A sprawa białych stron nawet przy błędach typu 404 to wciąż lipa.

Aktualizacja: sprawa się w sumie rozwiązała po części... Nie wiem jak to było, ale wywaliłem wtyczkę sfErrorLogger - w środowisku dev błędy się wyświetlają... W prod nie bardzo - biała strona nawet na 404.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.