Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][glob] Tablica w odpowiedniej kolejności
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
no-scared
Witam.

Mam pewien problem dotyczący funkcji glob();

Chodzi mi o to, żeby mieć możliwość posiadania w tej tablicy katalogów w odpowiedniej kolejności, używam flagi GLOB_NOSORT, alfabetycznie się już nie sortuje ale... mimo że sobie przekładam katalogi metodą przeciągnij/upuść to i tak zawsze są one w tej tablicy w określonej kolejnościm wygląda na to że są w kolejności, tak jak bym użyj funkcji dir w linii poleceń, czy jest jakaś możliwość ustawienia tych katalogow w odpowiedniej kolejności?
Pilsener
W odpowiedniej to znaczy?

1. Musisz gdzieś zapisywać, jaki katalog ma mieć jaką pozycję i po tym sortować albo
2. Użyć standardowych funkcji sortujących: www.php.net/manual - funkcje kończące się na *sort
3. Użyć własnej funkcji sortującej http://pl.php.net/manual/pl/function.usort.php
no-scared
Chodzi mi o coś takiego:

Załóżmy, że mam folder dzialy, a w nim kilka folderow -> dzialow.

Użyłem funkcji glob zeby je wszystkie pobrac, były one sortowane alfabetycznie więc użyłem flagi GLOB_NOSORT... ok, teraz sobie pomyślałem że będę mógł je dowolnie ustawić, jednak jak zamieniam miejscami te foldery (dzialy) to i tak one są zawsze w jednej kolejności, a ja chce, ze jak sobie je poprzestawiam to żeby się wyświetlały tak jak je poustawiam a nie zawsze w jednej kolejnosci.

OK może pytanie powinno brzmieć inaczej... jak zamienić pliki tak, żeby z linii komend po użyciu polecenia dir pokazywały się one w innej kolejności? (takiej jaką chcę?)
wookieb
Czytałes manual? Pisze ze bedzie pobrana lista katalogow tak jak one wystepuja. Czyli wystepuja na dysku. Nie ma takiego mozliwosci zmiany ich kolejnosci. Zreszta... Po co?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.