no-scared
8.02.2009, 10:21:28
Witam.
Mam pewien problem dotyczący funkcji glob();
Chodzi mi o to, żeby mieć możliwość posiadania w tej tablicy katalogów w odpowiedniej kolejności, używam flagi GLOB_NOSORT, alfabetycznie się już nie sortuje ale... mimo że sobie przekładam katalogi metodą przeciągnij/upuść to i tak zawsze są one w tej tablicy w określonej kolejnościm wygląda na to że są w kolejności, tak jak bym użyj funkcji dir w linii poleceń, czy jest jakaś możliwość ustawienia tych katalogow w odpowiedniej kolejności?
Pilsener
8.02.2009, 10:36:51
W odpowiedniej to znaczy?
1. Musisz gdzieś zapisywać, jaki katalog ma mieć jaką pozycję i po tym sortować albo
2. Użyć standardowych funkcji sortujących: www.php.net/manual - funkcje kończące się na *sort
3. Użyć własnej funkcji sortującej
http://pl.php.net/manual/pl/function.usort.php
no-scared
8.02.2009, 13:23:46
Chodzi mi o coś takiego:
Załóżmy, że mam folder dzialy, a w nim kilka folderow -> dzialow.
Użyłem funkcji glob zeby je wszystkie pobrac, były one sortowane alfabetycznie więc użyłem flagi GLOB_NOSORT... ok, teraz sobie pomyślałem że będę mógł je dowolnie ustawić, jednak jak zamieniam miejscami te foldery (dzialy) to i tak one są zawsze w jednej kolejności, a ja chce, ze jak sobie je poprzestawiam to żeby się wyświetlały tak jak je poustawiam a nie zawsze w jednej kolejnosci.
OK może pytanie powinno brzmieć inaczej... jak zamienić pliki tak, żeby z linii komend po użyciu polecenia dir pokazywały się one w innej kolejności? (takiej jaką chcę?)
wookieb
8.02.2009, 13:38:06
Czytałes manual? Pisze ze bedzie pobrana lista katalogow tak jak one wystepuja. Czyli wystepuja na dysku. Nie ma takiego mozliwosci zmiany ich kolejnosci. Zreszta... Po co?