Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Problem z DELETE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekk
Witam,
chciałbym usunąć z bazy tylko cześć informacji z danego wiersza tabeli. Mam tak:

1. <?php
  2. $sum = mysql_num_rows($resultSum);
  3.  
  4. if($sum == 1)
  5. {
  6.    $querySum = "delete zdjecie, nazwa, status, data from prezenty where id = '$id'";
  7.    if(!(mysql_query($querySum, $connection)))
  8.    {
  9.        $_SESSION['error'] = "2Nie można usunąć danego prezentu. Prosimy skontaktować się z administratorem!";
  10.        header("Location: ../function/error.php");
  11.        exit;
  12.    }
  13.    if(file_exists($plik))
  14.    {
  15.  
  16.        unlink($plik);
  17.    }
  18.    else
  19.    {
  20.        $_SESSION['error'] = "Nie można usunąc pliku".$id.".jpg z folderu:".$nazwaGr.".";
  21.        header("Location: ../function/error.php");
  22.        exit;
  23.    }
  24.    // plik został zapisany, przenoszenie do potwierdzenia.
  25.    unset($_SESSION['nazwaGr']);
  26.    unset($_SESSION['idGr']);
  27.    header("Location: index.php?nazwaGr=$nazwaGr");
  28.    exit;
  29. }
  30. ?>

Wydaje mi się, że coś źle musi być tu: $querySum questionmark.gif Proszę o sugestie. Pozostałe dane jak $id itd. są dobre.

pozdro
nospor
no ale w czym problem, bo tego nie raczyles napisac...

ps: takie rzeczy jak echo mysql_error() zakladam ze robiles?
ArekJ
A nie powinno być:
  1. <?php
  2. $querySum = "DELETE zdjecie, nazwa, status, data FROM prezenty WHERE id = ".$id."";
  3. ?>

?
A jak nie to daj:
  1. <?php
  2. $querySum = "DELETE zdjecie, nazwa, status, data FROM prezenty WHERE id = '$id'" or die(mysql_error());
  3. ?>

I zobacz co błąd mówi. ewentualnie wstaw to zapytanie do phpMyAdmin, tylko podstaw coś pod $id
Spawnm
lol ! ArekJ wiesz czym się różni ' od " w php ?

$querySum = "DELETE zdjecie, nazwa, status, data FROM prezenty WHERE id = '$id'" or die(mysql_error());
or die daje się po mysql_query()
czyli mysql_query() or die ()

---

nigdzie nie wiedzę deklaracji $id
piotrekk
$id jest dobre bo sprawdzałem. To jest tylko część skryptu dlatego nie ma wszyskiego. Jednak na pewno jest tu błąd! Chodzi o to, że nie wykonuje się DELETE. Spr. z mysql_error()

thx
isso
Cytat(ArekJ @ 9.02.2009, 15:05:03 ) *
A nie powinno być:
  1. <?php
  2. $querySum = "DELETE zdjecie, nazwa, status, data FROM prezenty WHERE id = ".$id."";
  3. ?>

?
A jak nie to daj:
  1. <?php
  2. $querySum = "DELETE zdjecie, nazwa, status, data FROM prezenty WHERE id = '$id'" or die(mysql_error());
  3. ?>

I zobacz co błąd mówi. ewentualnie wstaw to zapytanie do phpMyAdmin, tylko podstaw coś pod $id

to chyba nie jest poprawnie... bo to nigdy nie powinno wyrzucic bledu... jak już to:

1. <?php
  2. $query = "DELETE zdjecie, nazwa, status, data FROM prezenty WHERE id = '".$id."'";
  3. $result = mysql_query($query) or die(mysql_error());
  4. ?>
ArekJ
O kurcze. Przepraszam. Z tym:
  1. <?php
  3. ?>

rzeczywiście poprawnie powinno być tak jak pokazał isso. Pisałem to na informatyce i nie zauważyłem, że to zmienna a nie mysql_query biggrin.gif Jeszcze raz przepraszam za wprowadzenie w błąd
b4x
Co Ty chcesz zrobić?

Może tak spróbuj:

1. <?php
  2. $querySum = 'UPDATE `prezenty` SET `zdjecie` = "", `nazwa` = "", `status` = "", `data` = "" WHERE id = "'.$id.'"';
  3. ?>
piotrekk
thx b4x . Nie wiem czemu odrazu tak nie zrobiłem tylko kręciłem na około...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.