Jestem poczatkujacy w php a takze w programowaniu obiketowym.
Mam strukturalny skrypt ktory wyglada tak :
<?php $mailbox = "{imap.gmail.com:993/imap/ssl}INBOX"; $user = "jakisuser@gmail.com"; $pass = "jakieshaslo"; $mbox = imap_open ($mailbox, $user, $pass) $folders = imap_listmailbox($mbox, "{imap.gmail.com:993}", "*"); if ($folders == false) { } else { foreach ($folders as $val) { } } $headers = imap_headers($mbox); if ($headers == false) { } else { foreach ($headers as $val) { } } for ($i = 0; $i < $numC; ++$i) { $body = imap_body($mbox, $num[$i]); if ($body == false) { } else } imap_close($mbox) ?>
Ale chce go przerobic na kod obiektowy
Powiedzmy ze na poczatek chcialbym tylko polaczyc sie do serwera i wyswietlic headery
Moje proby wygladaja tak :
<? class Mailbox { protected $_connection = null; public function connect($server, $user, $pass, $port = 993, $protocol = 'imap') { if(!($this->_connection = imap_open('{'.$server.':'.$port.'/'.$protocol.'/ssl}INBOX'))) throw new Exception ('Connection failure'); } public function show_headers() { $this->_headers = imap_headers($_connection); if ($this->_headers == false) { } else { foreach ($_headers as $val) { } } } } $mailbox = new Mailbox; $mailbox->connect(gmail.com,jakisuser@gmail.com,jakieshaslo,993,imap); $mailbox->show_headers; ?>
Wywala mi błąd :
Cytat
syntax error, unexpected '@' in C:\Program Files\WebServ\httpd\OOP\OOP\Mailbox.php on line 34
czyli bład w tej linijce :
$mailbox->connect(gmail.com,jakisuser@gmail.com,jakieshaslo,993,imap);
czyli bład w tej linijce :
$mailbox->connect(gmail.com,jakisuser@gmail.com,jakieshaslo,993,imap);
Jak mam sobie z tym poradzic ?
No i czy ogolnie struktura mojego programu obiektowego jest poprawnie napisana ? Co nalezaloby poprawic ?
Kolejna rzecza jest ze oczywiscie bede chcial do tego zrobic stronke aby mozna bylo podawac dane uzywtkowinka i halo zanim informacje zostana przeslane do skryptu php.....prosze o podpowiedzi.