Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zapisz do pliku wszytskie dane przesłane przez GET
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
axwell
Witam. Chciałbym zapisać do pliku wszytskie dane przesłane do skryptu za pomocą GET... nie chcę pisać nazwy każdej zmiennej, tylko po prostu... zapisać wszystkie zmienne GET. Czy da się zrobić coś takiego?
erix
serialize" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?

Nie podałeś, w jakim formacie chcesz zapisać...
axwell
no coś w rodzaju:

[nazwa zmiennej1] - [wartość zmiennej1]
[nazwa zmiennej2] - [wartość zmiennej3]
[nazwa zmiennej3] - [wartość zmiennej3]
(i jakieś podkreślenie:)
-------------------------------------------
erix
No to zwykły foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, sobie format sam ustawisz. winksmiley.jpg
axwell
Ale w ogóle jak mam to zrobić? Nie mam pomysłu, a manual php coś mi nie działa.
erix
To poszukaj na mirrorze, jak polski nie działa... Tyle kopii, co jest w sieci...

Jak zrobić? W foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual masz przecież klucz-wartość, to potrafisz chyba sobie połączyć i zapisać uzyskany string do pliku?
kefirek
Robisz tak
  1. <?php
  2. $dane[]= 'test';
  3. $dane[]= 'test';
  4. $dane[]= 'test';
  5. $dane[]= 'test';
  6. $dane[]= 'test';
  7.  
  8. $wynik = serialize($dane);
  9. ?>

I zmenią wynik wysłasz getem

A potem odbierasz to tak
  1. <?php
  2. $wynik = unserialize($_GET['test'])
  3. ?>
axwell
hmm źle mnie zrozumieliście... traktujmy to tak, jakby nie znał w ogóle nazw tych zmiennych. Wiem, że są przesyłane w adresie, ale właśnie potrzebny mi taki skrypt, który zapisuje wszytskie zmienne gdy nie znam nazw smile.gif
piaseq
Użycie foreach nie wymaga znajomości nazw zmiennych, może jednak zajrzyj do manuala.
erix
~Kefirek - nie dość, że wcinasz się wszędzie z gotowcami, to nawet nie sprawdzasz, czy ktoś podobnego (albo identycznego) rozwiązania już nie podał.

Cytat
Wiem, że są przesyłane w adresie, ale właśnie potrzebny mi taki skrypt, który zapisuje wszytskie zmienne gdy nie znam nazw

Po to wspomniałem o foreach" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. A jeśli chcesz np. wyłącznie wartości/klucze, to masz jeszcze dwie funkcje: array_values" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i array_keys" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
axwell
dobrze więc jak mam teraz powiedzieć funkcji foreach żeby zajmowała się każdym elementem tablicy GET?

1. <?php
  2. foreach($_GET[] as $wartosctablicy) {
  3.  print($wartosctablicy);
  4. }
  5. ?>

źle...
Marr
a po co dałeś [] przy $_GET ?
mls
A nie prościej zapisać po prostu:
  1. <?php
  2. file_put_contents('nazwapliku', var_export($_GET, true));
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.