Napisałem taki prościutki skrypt pobierający obrazek z URL, następnie zmieniający jego rozmiar i zapisujący go do folderu
<?php /////////// funkcja zmieniająca rozmiar obrazka function resizeImage($originalImage,$urlobrazka,$toWidth,$toHeight){ // pobiera rozmiar $xscale=$width/$toWidth; $yscale=$height/$toHeight; // proporcje zmiany rozmiaru if ($yscale>$xscale){ } else { } // zmiana rozmiaru oryginalnego obrazka $imageResized = imagecreatetruecolor($new_width, $new_height); $imageTmp = $originalImage; imagecopyresampled($imageResized, $imageTmp, 0, 0, 0, 0, $new_width, $new_height, $width, $height); return $imageResized; }// //adres obrazka $imageurl = 'http://www.searchengineworld.com/gfx/logo.png'; //wydobywanie rozszerzenia //sprawdzanie rozszezrzenia if(($find_ext[2]=='jpg')||($find_ext[2]=='jpeg')) { $img = imagecreatefromjpeg($imageurl); } elseif($find_ext[2]=='gif') { $img = imagecreatefromgif($imageurl); } elseif($find_ext[2]=='png') { $img = imagecreatefrompng($imageurl); } else { } // //lokalizacja + nazwa zapisywanego pliku $path = 'images/nazwa.jpg'; //zmiana rozmiaru $zmieniony = resizeImage($img, $imageurl, 100, 200); //zapis jako JPEG imagejpeg($zmieniony, $path, 70); ?>
ze względu, że mało miałem do czynienia z operowaniem na obrazkach, a jest to mój pierwszy skrypt tego typu więc chciałbym Was zapytać, czy coś należałoby w nim zmienić, bądź też czy macie do niego jakieś uwagi?
Chciałbym się też zapytać w jaki sposób można wprowadzić limit dotyczący rozmiaru pobieranego pliku