Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [bash] sprawdzanie wielkości pliku
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Athlan
Witam, ostatnio napisałem mały rogram w bashu, który ma za zadanie restartować apache, gdy ten nie odpowiada:

Kod
#!/bin/bash

TEMP_PATH='/tmp/CheckApache.tmp'
rm -f "$TEMP_PATH"
wget 'http://example.com/ping.php' -T 10 -t 2 -O "$TEMP_PATH"

if [ -e "$TEMP_PATH" ]
then
  echo 'Srv Status: OK';
  rm -f "$TEMP_PATH"
else
  echo 'Srv Status: FAILED';
  /etc/init.d/apache2 restart
fi

W momencie, gdy serwer działa, wynik (response body) zapisywane jest w /tmp/CheckApache.tmp i zaraz po tym (gdy plik istnieje) usuwane.

Problem polega na tym, że gdy serwer nie odpowiada (timeout lub próba połączenia jest przerwana dwukrotnie) linia 6 programu zwraca pozytywny wynik i nigdy nie uruchamia się to, co jest po else.

Co zrobić, żeby wynik wget nie zapisywał się do pliku, gdy akcja nie powiodła się, lub jak sprawdzić długość (wielkość) pliku CheckApache.tmp?

Jeżeli byłaby równa 0 - akcja nie powiodła się, a serwer by się poprawnie zrestartował.
spoon-pl
Spróbuj tak:

Kod
<span class="postcolor">#!/bin/bash

if [ -e /tmp/CheckApache.tmp ] then
     rm -f /tmp/CheckApache.tmp
fi

wget 'http://example.com/ping.php' -T 10 -t 2 -O /tmp/CheckApache.tmp

if [ -e /tmp/CheckApache.tmp ] then
   echo 'Srv Status: OK';
   rm -f /tmp/CheckApache.tmp
else
   echo 'Srv Status: FAILED';
   /etc/init.d/apache2 restart
fi

jak dla mnie powinno działać, aktualnie nie mam jak tego sprawdzić, ale daj znać czy jest ok
Athlan
Nie. Problem polega na tym, że nawet przy niepowodzeniu wget tworzy plik z pustym contentem, dlatego topic nazywa się tak a nie inaczej. Nic mi nie da sprawdzenie, czy plik istnieje, bo istnieć będzie zawsze (nawet przy niepowodzeniu: timeoucie, przerwaniu połączenia, etc.).
BaN
zastosuj parametr -s przy sprawdzaniu pliku, sprawdza on czy plik i ma niezerowy rozmiar
dr_bonzo
Ech, przeciez masz zmienna $?
Sprawdzasz ja po wgecie i jak ma wartosc == 0 to wget sie prawidlowo zakonczyl, else z bledem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.