Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] obliczanie dat
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dariusz1912
Witam , mam pewien problem z obliczeniem ilości dni.
Otóż istnieje sobie zmienna pobrana z bazy danych $row['pokojwolnyod'] i jest ona w formacie : "2009-02-27"
Próbowałem metod :
$dayofmonth= date(' d ');
$id_p = $row['pokojwolnyod'];
$id_p2 =$id_p- $dayofmonth ;
I wypisuje $id_p2 jako liczbe 0 poniewaz odejmuje tylko rok od roku albo inne np odejmuje dzien miesiaca
od roku i zwraca 1989 , zaleznie jaki dam parametr na date().
Może ktos mi pomoc jak rozwiazac ten problem, tzn zliczyc ilosc dni od daty pobranej z bazy do dnia dzisiejszego
bo juz pomyslow nie mam z ta funkcją date().
nospor
http://nospor.pl/liczba-dni-roboczych-n23.html

masz tam nawet jak policzyc liczbe dni roboczych winksmiley.jpg
dariusz1912
A jak podstawic do tego wartosc pobrana z bazy danych i warosc dnia dzisiejszego bo roznice dni zwraca w takiej formie.
<?php
echo (strtotime('2005-03-30 GMT')-strtotime('2005-03-01 GMT'))/86400;
?>
nospor
oj....
  1. <?php
  2. echo (strtotime($wartosczbazy.' GMT')-strtotime(date('Y-m-d').' GMT'))/86400;
  3. ?>
dariusz1912
No dobra funkcja cos tam zwraca z bazy , tylko że miało byc 7 dni a zwraca wartosc 0.372708333333 a format pobieranej daty z bazy jest napewno '2009-02-27' , ale moze jakos teraz rozwiaze ten problem.

Mam jeszcze jedno pytanie jak wyswietlic sam dzień miesiąca pobierany z bazy danych.
$id_p = $row['pokojwolnyod']; no bo tak wyswietka Y-m-d , chce by pobrał sam dzien z bazy. Mozna to jakos prosto rozwiązac??
nospor
Cytat
format pobieranej daty z bazy jest napewno '2009-02-27'

Smiem watpic

1. <?php
  2. echo (strtotime('2009-02-27 GMT')-strtotime(date('Y-m-d').' GMT'))/86400;
  3. ?>

tongue.gif

Nie mozesz najzwyklej w swiecie zrobic echo $wartosczbazy u sie upewnic czy napewno tam jest to co myslisz?

Cytat
Mam jeszcze jedno pytanie jak wyswietlic sam dzień miesiąca pobierany z bazy danych.

MANUAL!
date()
strtotime()
dariusz1912
Nie no juz dziala... dzieki..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.