Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aliasy WWW
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jasc
Witam, możecie powiedzieć jak tworzy się najprostrze aliasy WWW? I jak to zaimplementować jako skrypt php, by np. samemu rozdawać aliasy? Ale bardzo proszę krok po kroku, gdyż w tej materii jestem cienki.

Aha i jeszcze jedno: czy można tworzyć aliasy mając tylko subdomenę? czyli np. mam subdomenę costam.host.pl i rozdaję aliasy xxx1.costam.host.pl, xxx2.costam.host.pl itd...
Chinczyk
Skoro już ta ankieta, to powinien sie znależć jeszcze jeden:

http://www.xt.pl

Wg. mnie jest najlepszy, bo darmowy (jak admin zapewnia tak pozostanie) i bez reklam!
Kocurro
Jeśli chcesz rozdawać tylko alisy www to musisz mieć jakiś dostęp do konfiugracji Apache'a...to czy masz domene, subdomene, subsubdomene nie ma znaczenia - musisz tylko miećmożliwosć tworzenia subdomen do domeny (subdomeny) posiadanej przez Ciebie...dobrze byłoby teżmieć dostęp do konfiguracji apache'a aby móc ustawić i skonfigurować odpowiednio moduł mod_rewrite...

Samo zaimplementowanie jest rzeczą łatwą jeśli znasz sięna zasadach działania Internetu, znasz dobrze Apache'a i jego konfigurowanie oraz znasz php- jednkaże wszystkie te serwisy, które podałeś nie tylko robią aliasy ale takze zbierają statystyki itp...

No dobra nastraszyłem...

Najważniesjze to stworzyc mechanizm (np. za pomocą mod_rewrite) zamiany adresu:

costam.twoja.domenka.pl

na :

twoja.domenka.pl/index?alias=costam

potem odpowiednio tylko tworzysz skrypt index.php

Plik ten powinien odczytaćz bazy danych lub pliku informację o subdomenie index.php oraz przygotować odpowiednie przekierowanie...

Są dwa typy przekierowań:
1) w ramce... - Twój skrypt wysyła stronkę html z odpowiednio ustawionymi taami meta (aby boty mogły indeksować stronę) a w sekcji body masz sutawioną frameset z jednaramką wskazującą na właściwy adres strony - dzięki temu zyskujesz maskowanie adresu url...
2) bezpośrednie (bez maskowania) - w skrypcie index.php dajes Header( "Location: ...");

Jak widzisz sprawa nie jest wcale taka trudna...

Jednakzę musisz pamiętać o stworzeniu odpwoiedniego panelu adminsitracyjnego (dla siebie oraz dla osób któe będą korzystały z aliasów) do tego odpowiednie rozplanowanie bazy danych...dobrą praktyką byłoby także dodanie statystyk itp. (dzięki czemu będziesz wiedział jak często strony są odwiedzane oraz z kim warto siędogadać na współpracę)...

Nie będę opisywał dokąłdnei jak to ma wygladać bo by mza Ciebie wykonał cała pracę ale po krótce opisałem co i jak...
jasc
to znaczy wystarczy coś takiego:

1. koles wchodzi na xxx1.costam.host.pl
2. otwiera sie moja strona costam.host.pl (bo tak jest zaprogramowane w serwerze host.pl)
3. odczytuję xxx1 z adresu do zmiennej $nazwa
4. szukam $nazwa w bazie danych
5. jeśli istnieje, odczytuję z bazy adres pod który mam się przenieść
6. header("Location: $adres");
7. czy to nie zajmie za dużo czasu (szczególnie jak baza będzie duża)questionmark.gif
Kocurro
są techniki odpowiednie cachowania bazy danych...

np. tworzysz tabele według pewnego schematu

tab_aaa -> zawiera te hosty, które zaczynają się od aaa
tab_zad -> te co zaczynają się od zad

wszystko zależy od tego jakie masz limity przestrzeni na bazę danych itp...oraz jak wiele aliasów planujesz posiadać...

dobre rozplanowanie bazy danych da lepsze rezultaty niż pełne zoptymizowanie kodu php...

a co do tego schematu co podałeś jest dobry...tylko dodaj jeszcze możliwosć aliasów z maskowaniem (to są te co wysyłana jest strona z frameset)
goped
hmmmm, a nie mozna zrobic tak, ze jak ktos stworzy konto tworzy mu folder i potem poprostu wpisuje adresa www.costam.host.pl/konto
tam ma odrazu stworzony index php z panelem i trescia zrob se strone i spadaj. potem se zrobi gdzies alias, chyba ze zle zrozumialem i tu chodzi o alias a nie konto bo jak tak to sie nie oddzywam :]
Kocurro
Jasne, że możesz itp...ale zauwarzasz, że przeważnie masz jeden panel administracyjny centralny...
Cyberbo
Cytat(Prometeus @ 2004-02-08 18:53:27)
Najważniesjze to stworzyc mechanizm (np. za pomocą mod_rewrite) zamiany adresu:
costam.twoja.domenka.pl
na :
twoja.domenka.pl/index?alias=costam
potem odpowiednio tylko tworzysz skrypt index.php

Zawsze można też skonfigurować serwer tak, by wyświetlał roota po wpisaniu domena.pl albo *.domena.pl (czylicokolwiek.co.tylko.zechcesz.domena.pl) a plik index.php sprawdzałby jaką domene wpisano i wyświetlał odpowiednią ramkę.
scanner
Usunąłem ankietę.
Jej miejsce powinno być jak już to na hydeparku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.