Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Drobny problemik z tabelką
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mixer6
Mam szybkie pytanko... mam jedna tablekę, do której wklejane są wartości z bazy danych i to działa tak:
Kod

print '<tr><td>Nr. '.$i.'</td><td><input type=text name="nr'.$i.'">';

Całość działa w pętli (chodzi mi tu głównie o $i). Problem mam w tym, że chce aby pobrał z bazy danych jak wyżej "nr'.$i.'" (to czywiście działa bez problemu) i za tym dodał mi jakaś część zwykłego tekstu. Oczywiście jak "doklejam" no tak:
Kod
    name="nr'.$i.'jakistekst"

To wkleja się złą formuła z mysql-a (nr1jakistekst), ktyórej oczywiście nie ma.

Wiem, że to pewnie błachosta ale siedze na tym dość sporo i nie umię wpaść na pomysł jak to ma być sciana.gif więc nie bijcie bo ja bardzooo początkujący jestem ale coś tam mi wychodzić zaczyna po woli party.gif
Foxx
Cytat
To wkleja się złą formuła z mysql-a (nr1jakistekst), ktyórej oczywiście nie ma.

Czytam, czytam i jakoś nie mogę skumać o co Ci chodzi smile.gif
Jaka jest ta dobra formuła, którą chcesz uzyskać?
mixer6
Dzięki:
Kod
name="nr'.$i.'"

Wkleja się w to miejsce pobrana formułka z MYSQL-a przykładowo "aaaa bbbb cccc" a ja bym chciał, żeby pobrał i wkleił "aaaa bbbb cccc" i dodał na samym końcu jeszcze jakieś słowo np. dddd i finalnie w tym miejscu w tabeli wyświetliło by aaaa bbbb cccc dddd.
piotrooo89
mam pomysł! pokaż cały kod jak to robisz, następnie pokaż jak się wyświetla i na samym końcu jak ma się wyświetlać.
mixer6
Generalnie to jest do wystawiania faktur i jest usługa, która jest pobierana z MYSQL (jako usługa nr1 -> $u1 usługa nr2 -> $u2 itd...) i dodawana do faktury, która potem jest generowana w pdf, ale to mało teraz istotne. Chciałbym, żeby dodawał automatycznie do tej usługi pobranej z bazy na końcu "za okres $data".

Więcej kodu odpowiedzialnego za ta część:

Kod
for ($i=1;$i<=10;$i++){
        if ($i=='1')
        print '<tr><td>Usługa nr '.$i.'</td><td><input type=text name="u'.$i.'">';
        else
        print '<tr><td>Usługa nr '.$i.'</td><td><input type=text name="u'.$i.'">';
        print '</td><td><input size=1 type=text name="i'.$i.'" ';
        if ($i=='1')
        print 'value=1';
piotrooo89
Cytat(mixer6 @ 26.02.2009, 20:54:42 ) *
Chciałbym, żeby dodawał automatycznie do tej usługi pobranej z bazy na końcu "za okres $data".

na jakim końcu? to jest pojęcie bardzo wielkie. i jeszcze jedno pytanie ty chcesz po wybraniu usługi datę dynamicznie dodać (AJAX) czy wcześniej wybierasz usługę i przy wyświetlaniu usługi ma wyświetlać datę?
mixer6
W fakturze ma sie pojawić usługa pobrana z bazy danych + "za okres $data" z tym, że $data jest wykożystywana wyżej i działa poprawnie.
piotrooo89
Cytat(mixer6 @ 26.02.2009, 21:11:05 ) *
W fakturze ma sie pojawić usługa pobrana z bazy danych + "za okres $data" z tym, że $data jest wykożystywana wyżej i działa poprawnie.

wybacz chyba jestem za cienki ale tego nie rozumiem, może ktoś inny jest w stanie pomóc. sory.
mixer6
A ja nie rozumię, czego ty nie rozumiesz smile.gif Wkleiłem tutaj tylko małą część całego systembu bo za duzo niestety nie mogę...

Generalnie kod który napisałęm sprowadza się do ściągniecia z bazy danych nazwy która wkleja do tabeli w fakturze i dzieje się to tutaj dokłądnie za pomocą name="u'.$i.'" a ja jeszcze chciałbym dodać z automatu dla wszystkich usług pobranych z bazy domyślnie "za okres....", żeby po prostu nie klepać tego setki razy....

A ja nie rozumię, czego ty nie rozumiesz smile.gif Wkleiłem tutaj tylko małą część całego systembu bo za duzo niestety nie mogę...

Generalnie kod który napisałęm sprowadza się do ściągniecia z bazy danych nazwy która wkleja do tabeli w fakturze i dzieje się to tutaj dokłądnie za pomocą name="u'.$i.'" a ja jeszcze chciałbym dodać z automatu dla wszystkich usług pobranych z bazy domyślnie "za okres....", żeby po prostu nie klepać tego setki razy....
piotrooo89
jeśli date i nr oferty trzymasz w bazie to nie rozumiem twojego problemu. klauzula WHERE i odczytujesz. trudno cokolwiek wywnioskować bez bazy i jakiejś większej ilości kodu.
mixer6
Sorki ja się za bardzo nie znam na PHP jak pisałem wyżej smile.gif Staram sie nauczyć przez wprowadzaniem zniam w istniejącym panelu.... sporo mi się już udało i bardzo jestem zadowolony i powiem wiecej... zaczoł mnie ciekawić temat php i baz dancyh smile.gif
Jednak z tym walcze już konkretnie z tym problemem od dawna i mi nie wychodzi....

data nie jest odczytywana z bazy tylko z kądś tam z programu to akurat mało wazne bo to działa... jakbyś zmienił tą część co przesłałem na to aby w tym miejscu pobierał z bazy ta nazwe i dodawał teskt "za okres" (dla uproszczenia bez daty na początek).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.