Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]System banów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Muse
Witam!
Chciałbym zrobić coś w rodzaju systemu banów. Nie chcę gotowców, liczy się samodzielność. Proszę tylko o małą podpowiedź, bo nawet skryptów na to nie mogłem znaleźć.
System będzie działał na dwa sposoby:
1. Zwykły ban użytkownika
2. Ban na IP
No i pytania...
1. Do tabeli w bd dodałem specjalną kolumnę z uprawnieniami użytkowników, wszystko działa bez problemów. Za pomocą zapytania UPDATE są zmieniane uprawnienia użytkownika. Co jednak zrobić, by ban wygasał np. po tygodniu (automatyczny Update rekordu) ?
2. Ban na IP - widziałem kilka tematów, lecz nikt nie spojrzał na to od mojej strony: czy jedyną metodą jest dodanie do bazy kolumny z IP? To trochę bez sensu, jeśli ktoś ma zmienne, chyba że będzie zapytanie z UPDATE, przy każdym logowaniu, a nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie... Proszę o jakieś pomysły.
peter13135
no jak ktoś ma zmienne to sobie ominie ale innego sposobu niema
no chyba że cookies, ale przecież można sobie to wywalić
kefirek
Robisz kolumnę z pole okres gdzie podajesz w np w dniach na ile dni ban np 7 i potem sprawdzasz czy od daty dodania do daty dzisiejszej minelo te 7 dni pomóc ci może DATEDIFF i potem za pomcą if w php sprawdzasz czy ban minol czy nie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.