Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Wyświetlenie z BLOB pliku graficznego EMF
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Wescik
Witam,
potrzebuje wyciągnąć obrazek z już istniejącej bazy danych (pole typu BLOB), tylko problem jest taki że jest to plik EMF i nie bardzo wiem jak go wyciągnąć i wyświetlić za pomocą php, przejrzałem przykłady w sieci ale wszystko sprowadza się do standardu JPEG,GIF,PNG,BMP. Wypróbowałem wszystkie funkcje createimage...
Myślałem, że zwykły naglówek i dany rekord z bazy wystarczą
  1. <?php
  2. header("Content-type: image/x-xemf");
  3. echo $obrazek; //rekord blob z db
  4. ?>

ale niestety nie potrafie tego wyświetlić.
Ma ktoś może pomysł jak to zrobić, jakiś przykład w sieci?

Pozdrawiam
erix
Z EMF może być problem, ponieważ nawet ImageMagick obsługuje go wyłącznie pod Windows.

Czemu chcesz użyć EMF? PS. Przechowywanie plików w bazie nie jest rozwiązaniem optymalnym.
Wescik
To raczej nie jest podejście czy "chcę" czy "nie chcę" po prostu nie mam wyboru. Jest to istniejący system, z którego potrzebuję wyciągnąć rysunek, niestety firma tworząca tamto oprogramowanie z jakiegoś powodu wybrała emf dla plików graficznych. A ja tylko chciałem je pobrać i wyświetlić, ewentualnie właśnie przekonwertować za pomocą ImageMagick, ale wyczytałem ze to taki windowsowy format pliku i jest problem. Chyba napisze jakąś aplikacje która przed eksportem na www przekonwertuje to pod winzgrozą na jakiegoś jpga. Ehh nie fajnie
PS. Czemu zawsze w temacie, gdzie ktoś korzysta z obrazków zapisanych w kolumnie typu blob w db, pojawia się wątek "dlaczego zapisujesz obrazki w bazie a nie na dysku?" smile.gif taka moja dygresja sporo postów czytałem na temat obrazków w blob i ZAWSZE pojawiał się przyajmniej jeden post na temat, które rozwiązanie jest lepsze smile.gif, a tu przecież nie o to chodzi. Taka jest sytuacja zastana i trzeba jakoś sobie radzić.

Pozdrawiam
tmgryf
emf ma ta przewage nad jpg ze jest formatem grafiki wektorowej i moze byc skalowany bez utraty jakosci (no chyba ze zawiera bitmapy) - moze byl powod wyboru takiego formatu. tak sobie pomyslalem w tym momencie ze moze postawienie serwera pod windows zczytanie + konwersja i zapis do bazy spowrotem?
Wescik
Dokładnie tak jak mówisz pole zawiera grafikę wektorową (rysunek z wymiarami, niewiele ważący), no i właśnie kończę programik, który już sczytuje i zamienia emf na jpg pod windowsem i teraz pozostaje wypchnąć to na serwer. A myślałem ze będzie łatwiej bez jakiś konwersji ehh... życie... smile.gif.
Pozdrawiam
tmgryf
na serwerze active w nazwa.pl w phpinfo widnieje ze jest imagemagick z obsluga emf:

Supported image formats A, ART, AVI, AVS, B, BIE, BMP, BMP2, BMP3, C, CACHE, CAPTION, CIN, CIP, CLIP, CLIPBOARD, CMYK, CMYKA, CUR, CUT, DCM, DCX, DPS, DPX, EMF, EPDF, EPI, EPS, EPS2, EPS3, EPSF, EPSI, EPT, EPT2, EPT3, FAX, FITS, FPX, FRACTAL, G, G3, GIF, GIF87, GRADIENT, GRAY, HISTOGRAM, HTM, HTML, ICB, ICO, ICON, JBG, JBIG, JNG, JP2, JPC, JPEG, JPG, K, LABEL, M, M2V, MAP, MAT, MATTE, MIFF, MNG, MONO, MPC, MPEG, MPG, MSL, MTV, MVG, NULL, O, OTB, P7, PAL, PALM, PATTERN, PBM, PCD, PCDS, PCL, PCT, PCX, PDB, PDF, PFA, PFB, PGM, PGX, PICON, PICT, PIX, PJPEG, PLASMA, PNG, PNG24, PNG32, PNG8, PNM, PPM, PREVIEW, PS, PS2, PS3, PSD, PTIF, PWP, R, RAS, RGB, RGBA, RLA, RLE, SCR, SCT, SFW, SGI, SHTML, STEGANO, SUN, SVG, SVGZ, TEXT, TGA, TIF, TIFF, TILE, TIM, TTC, TTF, TXT, UIL, UYVY, VDA, VICAR, VID, VIFF, VST, WBMP, WMF, WMFWIN32, WMZ, WPG, X, XBM, XC, XCF, XPM, XV, XWD, Y, YCbCr, YCbCrA, YUV,

a serwer stoi na linuksie: System Linux server 2.6 i686
Wescik
Hmm no to nie wiem jak tam nazwa.pl, ale na

1. http://www.imagemagick.org/script/formats.php

napisali

1. EMF Read only Microsoft Enhanced Metafile (32-bit) Only available under Microsoft Windows.

i raczej im wierze smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.