Wescik
5.03.2009, 14:22:55
Witam,
potrzebuje wyciągnąć obrazek z już istniejącej bazy danych (pole typu BLOB), tylko problem jest taki że jest to plik EMF i nie bardzo wiem jak go wyciągnąć i wyświetlić za pomocą php, przejrzałem przykłady w sieci ale wszystko sprowadza się do standardu JPEG,GIF,PNG,BMP. Wypróbowałem wszystkie funkcje createimage...
Myślałem, że zwykły naglówek i dany rekord z bazy wystarczą
<?php
header("Content-type: image/x-xemf"); echo $obrazek; //rekord blob z db ?>
ale niestety nie potrafie tego wyświetlić.
Ma ktoś może pomysł jak to zrobić, jakiś przykład w sieci?
Pozdrawiam
Wescik
6.03.2009, 07:05:04
To raczej nie jest podejście czy "chcę" czy "nie chcę" po prostu nie mam wyboru. Jest to istniejący system, z którego potrzebuję wyciągnąć rysunek, niestety firma tworząca tamto oprogramowanie z jakiegoś powodu wybrała emf dla plików graficznych. A ja tylko chciałem je pobrać i wyświetlić, ewentualnie właśnie przekonwertować za pomocą ImageMagick, ale wyczytałem ze to taki windowsowy format pliku i jest problem. Chyba napisze jakąś aplikacje która przed eksportem na www przekonwertuje to pod winzgrozą na jakiegoś jpga. Ehh nie fajnie
PS. Czemu zawsze w temacie, gdzie ktoś korzysta z obrazków zapisanych w kolumnie typu blob w db, pojawia się wątek "dlaczego zapisujesz obrazki w bazie a nie na dysku?"

taka moja dygresja sporo postów czytałem na temat obrazków w blob i ZAWSZE pojawiał się przyajmniej jeden post na temat, które rozwiązanie jest lepsze

, a tu przecież nie o to chodzi. Taka jest sytuacja zastana i trzeba jakoś sobie radzić.
Pozdrawiam
tmgryf
6.03.2009, 14:44:56
na serwerze active w nazwa.pl w phpinfo widnieje ze jest imagemagick z obsluga emf:
Supported image formats A, ART, AVI, AVS, B, BIE, BMP, BMP2, BMP3, C, CACHE, CAPTION, CIN, CIP, CLIP, CLIPBOARD, CMYK, CMYKA, CUR, CUT, DCM, DCX, DPS, DPX, EMF, EPDF, EPI, EPS, EPS2, EPS3, EPSF, EPSI, EPT, EPT2, EPT3, FAX, FITS, FPX, FRACTAL, G, G3, GIF, GIF87, GRADIENT, GRAY, HISTOGRAM, HTM, HTML, ICB, ICO, ICON, JBG, JBIG, JNG, JP2, JPC, JPEG, JPG, K, LABEL, M, M2V, MAP, MAT, MATTE, MIFF, MNG, MONO, MPC, MPEG, MPG, MSL, MTV, MVG, NULL, O, OTB, P7, PAL, PALM, PATTERN, PBM, PCD, PCDS, PCL, PCT, PCX, PDB, PDF, PFA, PFB, PGM, PGX, PICON, PICT, PIX, PJPEG, PLASMA, PNG, PNG24, PNG32, PNG8, PNM, PPM, PREVIEW, PS, PS2, PS3, PSD, PTIF, PWP, R, RAS, RGB, RGBA, RLA, RLE, SCR, SCT, SFW, SGI, SHTML, STEGANO, SUN, SVG, SVGZ, TEXT, TGA, TIF, TIFF, TILE, TIM, TTC, TTF, TXT, UIL, UYVY, VDA, VICAR, VID, VIFF, VST, WBMP, WMF, WMFWIN32, WMZ, WPG, X, XBM, XC, XCF, XPM, XV, XWD, Y, YCbCr, YCbCrA, YUV,
a serwer stoi na linuksie: System Linux server 2.6 i686