Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [XHTML]Problem z wyrównaniem divów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pimek
Witam Szukałem informacji. Niestety nie znalazłem rozwiązania. Jak wyrównać trzy divy, które znajdują się w pierwszym divie ? Wyrównać do środka tego diva.

Kod
<code><div style="width: 100%;height: 200px; border: thin solid #bd3e74; ">

<div  style="margin-left: 0px; margin-right: 3px;border: thin solid #bd3e74;  width: 200px; float: left; height: 100px; padding: 4px 8px; background:  #e2c4ed; font-family: arial,sans-serif;">
  wszystko jest pooodłe :d
  </div>

<div  style="margin-left: 0px; margin-right: 3px; border: thin solid #bd3e74;  width: 200px; float: left; height: 100px; padding: 4px 8px; background:  #e2c4ed; font-family: arial,sans-serif;">
  </div>

<div  style="margin-left: 0px; margin-right: 3px; border: thin solid #bd3e74;  width: 200px; float: left; height: 100px; padding: 4px 8px; background:  #e2c4ed; font-family: arial,sans-serif;">
  </div>

</div>
  </code>

Pozdrawiam
r_mag13
Ja bym głównemu div-owi dal mniejsza szerokość (np 700px), margin:auto.

W ostateczności włożyłbym te trzy divy do jeszcze jednego i dał go niewidocznego.

Ale nie wiem czy tak się robi, albo czy ci to odpowiada.
drzalek
Ponieważ wszystkie trzy mają stałą szerokość 200px, możesz je wpakować do diva o szerokości 600, lub nadać temu głównemu taką szerokość, skoro i tak ma 100% to pewni nic nie robi, nie wiem dokladnie czy o to chodziło, może rozrysuj smile.gif
r_mag13
właśnie o to mi chodzi co napisał drzalek, ale jak się to wpakuje w 600px to się nie mieści smile.gif

OT: Daj sobie style do osobnego pliku bo ja osobiście się w tym gubię. Nie wiem jak inni.
drzalek
bo musisz dodać do tego jeszcze marginesy czyli jak dajesz każdemu divowi 3px to jeszcze 3x3px czyli 9 czyli 609px dajesz glownemu
r_mag13
  1. <div style="width: 612px; border-style: solid;border-width:1px;padding:0px; margin: auto;">
  2.  
  3. <div style="margin-left: 0; margin-right: 3px;border-style: solid;border-width:1px; width: 200px; float: left; height: 100px;background: #e2c4ed; font-family: arial,sans-serif;">
  4. wszystko jest pooodłe biggrin.gif
  5. </div>
  6.  
  7. <div style="margin-left: 0px; margin-right: 3px; border-style: solid;border-width:1px; width: 200px; float: left; height: 100px;background: #e2c4ed; font-family: arial,sans-serif;">
  8. wszystko jest pooodłe biggrin.gif
  9. </div>
  10.  
  11. <div style="margin-left: 0px; margin-right: 0; border-style: solid;border-width:1px; width: 200px; float: left; height: 100px; background: #e2c4ed; font-family: arial,sans-serif;">
  12. wszystko jest pooodłe biggrin.gif
  13. </div>
  14.  
  15. </div>

z tego co tu policzyłem to nie możne być 600px bo:
1px +1px+3px+1px+1px+3px+1px+1px=12px
czyli szerokość musi być 612px.

Może się mylę ale to by się zgadzało bo: 1px to obramowanie tych środkowych div-ów a ich jest 6, a do tego dwa marginesy w środku po 3px.
Musiałem padding ustawić na 0 bo on rozszerzał te twoje divy i one wcale nie miały 200px tylko więcej.

Aha i trochę narobiłem bałaganu w tych stylach to sobie tam pozamiataj jakby co smile.gif

Pamiętaj aby zmienić szerokość diva jeśli zmienisz obramowanie, lub go usuniesz!
drzalek
No dokładnie trzeba zsumować wszystkie px'y: marginesy i obramowania i dopiero wrzucić to do głównego diva ustawionego na odpowiednią szerokość smile.gif

Zakładam, że chcesz wyrównać to w poziomie smile.gif
r_mag13
Dzięki drzalek. Zawsze zastanawiałem się czemu nie jest dobra szerokość jak robiłem szablon. Dopiero jak to zobaczyłem, więc pimek tobie też dzięki za ten problem smile.gif
pimek
Dzięki za pomoc. A paddingi też wliczamy w tą sumę ?

Pozdrawiam
r_mag13
Nie jestem pewny co_jest.gif

Spróbuj dać padding-left: 1px; w jednym divie (wewnętrznym) i zobacz czy ci to wyskoczy na dół.

Rada:
Daj sobie to w plik...

Piszesz sobie w <head>:
  1. <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css" />

potem tworzysz plik style.css.

W html w divie piszesz tak: <div class="main">[tu treść]</div>
A w style.css np:
Kod
.main {
     padding:0;
     margin:0;
     color:red;
     }

Możesz to zastosować do każdego znacznika: a, img, p, h1, h2 i tak w nieskoczonosc...
Możesz dwóm divom dać class="main" i one będą takie same.
erix
Cytat
A paddingi też wliczamy w tą sumę ?

A nie można choć trochę poszukać? http://www.w3.org/TR/CSS21/box.html#box-dimensions
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.