Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Sprawdzenie adresu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jinchuriki
W jednym pliku mam treść do mojej strony. Każdej zmiennej utworzonej przypisałem część tekstu. I chcę się dowiedzieć, jak sprawdzić za pomocą funkcji if sprawdzić jaki jest adres przeglądarki. To jest pewnie dla wa banalny problem, ale mi dużo pomoże. smile.gif
Lion_87
a jakoś dokładneij możesz opisać?

Co do adresu;
Kod
$_SERVER['REQUEST_URI']
Zyx
Hmmm... Twój post można rozumieć na dwa sposoby:

1. Potrzebujesz całego adresu - kompletny jest rozbity na kilka części składowych w zmiennej $_SERVER i trzeba go sobie samemu poskładać. Tutaj masz wymienione wszystkie elementy tej tablicy: http://docs.php.net/manual/en/reserved.variables.server.php
2. Potrzebujesz z adresu informacji, jaką część tekstu wyświetlić - wtedy korzystasz po prostu z $_GET, gdzie będziesz mieć rozbitą na poszczególne elementy tablicy część adresu ?nazwa=wartosc&innanazwa=wartosc...
jinchuriki
Chodzi o to, że includuje zawartość tresc.php i chcę, żeby sprawdzało jaki jest adres. Np. Jeśli adresem jest index.php to chcę, żeby wyświetliła się wartość zmiennej $glowna. I tak dalej. Mam nadzieję, że zrozumiałeś. smile.gif

@Up
Chodzi o to drugie. Ale chciałem użyć tego w trochę inny sposób(szybszy). Ale zrobię w $_GET. smile.gif
Zyx
A to powiem Ci, że próbowałeś męczyć się niepotrzebnie smile.gif. Co prawda $_GET jest najwygodniejszą opcją (nie zapomnij o wcześniejszym sprawdzeniu poprawności przychodzących danych, by nie narazić skryptu na jakiś atak!), ale tak dla potomności podam, że nie trzeba odwoływać się do adresu URL, by sprawdzić, jaki plik został odpalony. W plikach index.php itd. wystarczy dać:

Kod
$plik = basename(__FILE__);

Stała __FILE__ przechowuje nazwę pliku wraz ze ścieżką, w którym się znajduje (tj. w index.php jej wartością będzie /sciezka/do/index.php zaś w tresc.php - /sciezka/do/tresc.php), dlatego informację tę musisz zapisać do zmiennej, którą dopiero w tresc.php odczytasz.
jinchuriki
Dzięki wszystkim za pomoc, ale jak zrobić by z adresu była odczytywana ta część: index.php?cos=cos ? (pogrubiłem to o co mi chodzi).
nexis
Cytat(jinchuriki @ 21.03.2009, 12:21:12 ) *
Dzięki wszystkim za pomoc, ale jak zrobić by z adresu była odczytywana ta część: index.php?cos=cos ? (pogrubiłem to o co mi chodzi).

1. <?php
  2. echo $_GET['cos'];
  3. ?>
jinchuriki
Dziękuję. smile.gif
slawny
  1. <?php
  2. $cos = $_GET['cos'];
  3. ?>

questionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.