Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Edycja pliku *.php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
topor1988
Witam.
Chcę zrobić instalator, gdzie na początku będzie sprawdzał zmienna jeśli $zmienna = 1 instalator powie nam, że już zainstalowaliśmy skrypt, a jeśli $zmienna = 0 rozpocznie instalacje, i na końcu zmieni $zmienną na 1. I tutaj zaczyna się problem, bo przy zwykłym otwieraniu pliku przy pomocy funkcji fopen i fread nie idze przeczytać pliku php, gdyż niby jest on pusty ;/
Stąd moje pytanie, jak cos takiego podmienić? aby $zmienna = 0 zmienić na 1? bez zmiany reszty kodu?

1. <?php
  2. $zmienna = 0;
  3. ...
  4. //reszta kodu
  5. ...
  6. ?>
cojack
Nie nie nie nie, tędy droga,
Niech instalator sprawdza czy plik konfiguracyjny ma w sobie treści, jeżeli ma lub czy plik istnieje, jeżeli istnieje to leci zwyczajna strona, jeżeli nie istnieje to leci instalacja, wszystkie cms'y mają tak zrobione winksmiley.jpg
topor1988
Nie bardzo rozumiem. No ma sprawdzać czy ma treść, ale po instalacji treść ma się zmienić. I nie bardzo potrafię ją zmienić.
cojack
A po co Ci treść w pliku konfiguracyjny przed instalacją, a po co Ci plik konfiguracyjny przed instalacją? Plik konfiguracyjny to parę zmiennych lub stałych z definicją do połączenia się z baza.
topor1988
Bo instalator będzie tworzył tabelki w bazie i dodawał do nich zmienne, i jak raz się instalator odpali, to żeby potem nie można było 'normalnie' (bez edycji) go włączyć ponownie, żeby zmienna była zmieniona.
cojack
Jak już na siłę chcesz tak zrobić to możesz to zrobić za pomocą preg_matcha
np

Kod
$plik =  dane/z/pliku;
$szukamy = preg_match("/$zmienna.*?=.*?([0-9]+?)/is",$plik,$wynik);

print_r($wynik);

Coś takiego tylko nie wiem czy ta zmienna z dolarem przejdzie.
topor1988
Cytat(cojack @ 23.03.2009, 00:41:44 ) *
Jak już na siłę chcesz tak zrobić to możesz to zrobić za pomocą preg_matcha
np

Kod
$plik =  dane/z/pliku;
$szukamy = preg_match("/$zmienna.*?=.*?([0-9]+?)/is",$plik,$wynik);

print_r($wynik);

Coś takiego tylko nie wiem czy ta zmienna z dolarem przejdzie.

No to znajdzie, ale jak zamienić wartość zmiennej?
cojack
a co chcesz, str_replace, preg_replace.
erix
Proszę o tag tematu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.