Mianowicie mam formularz, potrzebuje porównać czy to co zostanie przekazane w formularzu znajduje się w pewnej tabeli w bazie danych.
Dokładniej:
1. W formularzu wpisuje login użytkownika i chce sprawdzić czy użytkownik o takim loginie istnieje w bazie. Więc dane z formularza przekazuje sobie do zmiennej, wszystko jest ok.
2. Połączenie z bazą danych mam ok, bez błędów.
3. Chce sprawdzić czy login przekazany w zmiennej znajduje się w kolumnie username tabeli user i jeśli tak pobrać userid użytkownika o tym username(loginie), jeśli nie wyświetlić stosowny komunikat. Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać. Prubuje coś z takim zapytaniem
Kod
$query = 'SELECT username, userid FROM user where username == $zmienna';
ale po pierwsze nie działa, a po drugie nawet gdyby zadziałało i wyświetli mi to to nie wiem jak to przypisać potem zmiennej...
Może kombinuje za bardzo, nie wiem, jest to mój pierwszy skrypt w php, przeczytałem tylko jedną książkę o php 5 jednak mało jest tam o pracy z bazami danych. Proszę o jakąś pomoc jeśli to możliwe, jesli nie to chociaż jakieś wskazówki lub polecenie dobrej literatury, która pomoże mi rozwiązać moje problemy. Pozdrawiam