Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]Problem z pobraniem rekordu z bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rozny
Witam, mam problem z pobraniem rekordu z bazy. Chcę by skrypt pobrał mi flagę usera przypisana userowi.

1. <?php
  2. $stmt = $pdo -> query( 'SELECT flag FROM users WHERE login ='.$login.' ' );
  3. $user_flag = $stmt -> fetch();
  4. ?>

Wywala mi error:

Cytat
Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'SQLSTATE[42S22]: Column not found: 1054 Unknown column 'TUTAJ PODAJE LOGIN' in 'where clause'' in C:\Program Files\VertrigoServ\www\obiekty\system_files\function_login.php:74 Stack trace: #0 C:\Program Files\VertrigoServ\www\obiekty\system_files\function_login.php(74): PDO->query('SELECT flag FRO...') #1 C:\Program Files\VertrigoServ\www\obiekty\system_files\function_login.php(132): loginUser->loginProcess('login', 'login', 'pass') #2 C:\Program Files\VertrigoServ\www\obiekty\system_files\engine.php(6): include('C:\Program File...') #3 C:\Program Files\VertrigoServ\www\obiekty\index.php(49): require('C:\Program File...') #4 {main} thrown in C:\Program Files\VertrigoServ\www\obiekty\system_files\function_login.php on line 74

Jeżeli wywalę całe WHERE itd, skrypt się wykonuje, ale każdemu userowi przypisuje tą samą (pierwszą z brzegu) flagę.

Ktoś pomoże? Ja już wyczerpałem chyba swoje możliwości odkrycia ocb w tej kwestii winksmiley.jpg
trike
a sprobuj
  1. <?php
  2. "SELECT flag FROM users WHERE login ='".$login."'"
  3. ?>
bluesqad
Cytat(rozny @ 26.03.2009, 20:40:38 ) *
  1. <?php
  2. $stmt = $pdo -> query( 'SELECT flag FROM users WHERE login ='.$login.' ' );
  4. ?>

Spróbuj:
  1. <?php
  2. $stmt = $pdo -> query( "SELECT flag FROM users WHERE login ='.$login.' " );
  4. ?>

Zamieniłem ' na " w nawiasach w zaputaniu bo bys miał interpolacje zmiennej login. Jeśli cos to połącz mój pomysł z pomysłem trike - chodzi o cudzysłowy...
pozdrowienia
rozny
metoda trike'a zadziałała smile.gif dzięki chłopaki ! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.