Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] routing nie działa przy no_script_name: on
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Foxx
Witam, mam problem z aplikacją po przeniesieniu na inny serwer.
Na nowym serwerze wyświetlam stronę główną podając adres internetowy, jak zawsze, bez nazwy skryptu i wyświetla się ona prawidłowo. Ale żaden link na stronie nie działa, kliknięcie na którykolwiek powoduje Error 404.
Gdy dopiszę nazwę skryptu w adresie przeglądarki, wszystko znowu działa.
Z nazwą skryptu działa zarówno zgodnie z regułami routingu jak i po podaniu czystej nazwy modułu i akcji.

Na serwerze home.pl wszystko działało bez problemu i innych zmian w kodzie nie było.
Mam ustawione no_script_name: on

Znalazłem taki ticket: http://trac.symfony-project.org/ticket/1713 i brzmi to podobnie do mojego problemu, ale to jest sprzed 2 lat, dla wersji 1.0.0 a ja korzystam z 1.1 (ale z compat 1_0)

Oczywiście chodzi mi o to, żeby strona działała na nowym serwerze bez nazwy skryptu, tak jak poprzednio.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
mike
.htaccess nie działa na serwerze
Foxx
Administrator zapewnia mnie, że działa.
Zrobiłem test, wstawiłem taki htaccess:
Kod
Options +FollowSymLinks +ExecCGI

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine On
  RewriteRule ^kontakt$ index.php?dzial=kontakt [L]
</IfModule>

Po wpisaniu serwer/index.php/kontakt - działa
Po wpisaniu serwer/kontakt - nie działa
Po wpisaniu serwer/ - wyświetla zawartość index.php

Czyli podsumowując - trzeba podać nazwę skryptu żeby działał htaccess i dokładnie tak samo bym podsumował zachowanie Symfony. No i jak rozumiem, wynika z tego, że htaccess jednak działa? Trochę się pogubiłem, jeżeli głupio gadam to sory.

Dodam jeszcze, że w .htaccess Symfony jest wpis
Kod
# uncomment the following line, if you are having trouble
# getting no_script_name to work
#RewriteBase /

i to pasuje do mnie, ale odkomentowanie tej linii nie pomaga.

EDIT:
Moje testy mod_rewrite na nowym serwerze dają jakieś niejasne wyniki. Porozmawiam dokładniej z administratorem i dam znać smile.gif

EDIT 2:
No rzeczywiście, coś było nie tak z konfiguracją serwera. Niestety nie wiem dokładnie co ale spróbuję wypytać administratora. Dzięki mike.
garaz
Ja miałem podobny problem. Znalazłem rozwiązanie:

1. Na serwerze (apache) nie był włączony moduł rewrite
2. W symfony w pliku web/.htaccess odkomentowałem linijkę:

Kod
RewriteBase /

Po tych zabiegach wszystko działa prawidłowo.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.