Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]funkcja dla "sprawdzenia siebie"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Ruio
Napisałem sobie bardzo krótka funkce która tak naprawdę tylko dodaje coś do bazy danych a więc tak :
funkcja :
Kod
function podstawa_wyspy() {
  $sql = mysql_fetch_array(mysql_query ('SELECT `id` FROM `players` WHERE `login` = "'.$login.'"'));

$wydobycie_podstawowe_drewna = 10;
  $wydobycie_podstawowe_zelaza = 10;
  $wydobycie_podstawowe_upraw = 10;

$podstawowe_wydobycie = mysql_query('UPDATE wyspy SET `pwd` = "'.$wydobycie_podstawowe_drewna.'" , `pwm` = "'.$wydobycie_podstawowe_metalu.'" `pwu` = "'.$wydobycie_podstawowe_upraw.'"WHERE `id` = "'.$sql['id'].'"');
  }

a tak dodałem ją do pewnego pliku :
Kod
require_once 'funkcje/funkcje.php';
  podstawa_wyspy();

I moje pytanie czemu mi nic nie robi tj nie dodaje do bazy smile.gif To moja 1 funkcja w php i nie łapie nigdzie błędu ;/'

edit ; poprawiłem wywołanie funkcji smile.gif
1010
Nie zapomniałeś o połączeniu z baza danych? Spróbuj mysql_error
Zyx
I nic dziwnego - napisałeś funkcję podstawa_wyspy(), a wywołujesz rozmiar_wyspy().

Z bardziej praktycznych uwag, podszedłeś do problemu nieco bez sensu - te zmienne w stylu $wydobycie_podstawowe_drewna są niepotrzebne - przecież możesz to bezpośrednio do zapytania wpisać. Jeśli natomiast chcesz mieć konfigurowalne, to dodaj do funkcji argumenty i ustaw im wartość domyślną.
Ruio
połączenie z bazą jest wykonywane inną funkcją i działa na 100% .

może to nie to ale mi sie wydaje ze &login mam pusty przez co nie działa 1 select .... a pusty być nie powinien bo dołączam ten kod do pliku rejestracji gdzie wykonuje sporo operacji na tej zmiennej (tam działają )

co do wywołania to pomyliłem linijki wywołuje także podstawa_wyspy także to nie jest bład . Zrobiłem to tak aby sie nauczyć tworzyć funkcje bo narazie to jest jej zalążek smile.gif
1010
Spróbuj dodać mysql_error" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual do zapytań i zobacz czy Ci zwraca jakieś błędy smile.gif
Spawnm
nie przekazujesz do funkcji $login ...
Pilsener
Przede wszystkim zadaj sobie pytanie "w jakim celu używamy w php funkcji?" - funkcje mają realizować jakieś tam zadanie w oparciu o podane argumenty (np. funkcja suma - sumuje podane argumenty a i cool.gif i zwracać wynik w postaci zmiennej (może to być także tablica). Tymczasem Twoja funkcja nie przyjmuje żadnych argumentów ani nie zwraca żadnego wyniku, więc nie widzę celu jej stosowania. Równie dobrze można cały skryp ująć w klamry, dodać nazwę funkcji a potem ją wywołać - tylko po co?
Ruio
to jest zalązek funkcji i dlatego smile.gif po prostu najpierw chce aby dzialało to i później ją rozbuduję smile.gif

co do przekazania $login to przecież łącze ten plik z rejestracją funkcją require_once to powinnno działać czyż nie ? smile.gif
osl
poczytaj o zasięgu zmiennych winksmiley.jpg
podaj $login jako parametr, w ostateczności zrób z niego zmienną globalną...
mike
Cytat(Ruio @ 16.04.2009, 15:04:42 ) *
powinnno działać czyż nie ? smile.gif
Nie.
Wydaje Ci się, że powinno ponieważ nie znasz pojęcia zasięg zmiennych.
Ruio
ajj źle zrozumiałem definicje require_once ;/ sorry wielkie można zamykać i daje podziękowania smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.