Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [G] Jak zabronić google tworzenia kopii stron?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sowiq
Witam,
nie jestem ekspertem w dziedzinie pozycjonowania, stąd mój post.

Co chcę osiągnąć?
Po pierwsze czytanie artykułów tylko dla zalogowanych użytkowników. Jeśli user nie jest zalogowany, to zamiast treści arta widzi formularz logowania.
Po drugie porównując user-agenta chcę zezwalać robotowi google na 'czytanie' treści artykułów (bez zalogowania), żeby wypozycjonować się pod czymś więcej niż słowa 'zaloguj się' winksmiley.jpg
Po trzecie dostęp do artykułów za jakiś czas będzie płatny*, więc bardzo niepożądane będzie tworzenie przez google kopii stron z artykułami.

Stąd pytanie - da się jakoś powiadomić google, że nie chcę, żeby pokazywało w wynikach wyszukiwania linków do kopii strony? Oczywiście nie chcę zabraniać wyszukiwarce indeksowania treści podstron z artykułami, bo stanowią one 95% content'u witryny.

*pomijam, że 0,05% użytkowników potrafi zmienić user-agenta i czytać artykuły za free - nie ten profil portalu
Spawnm
czy ktoś zalogowany sprawdzaj po sesjach , brak sesji usera -> panel logowania

a co do google itp to zamiast pokazywać tylko im całego arta to pokazuj tylko początek np piewsze 4 zdania smile.gif
ew daj tablicę z user-agentami przeglądarek i porównuj ją z wchodzącego user-agentem jak jest w tablicy echo 'art' smile.gif
sowiq
Przeczytałeś w ogóle mojego posta? Mam wrażenie, że niebardzo.

Doskonale wiem jak sprawdzić status zalogowania, wymusić logowanie, wpuścić google bez logowania itd.

Nie wiem jak zabronić wyszukiwarce tworzenia kopii strony. Bo jaki sens będzie miało dla kogoś płacić za czytanie arta, skoro na google kliknie w 'kopia' i ma za darmo?

Pokazywanie wyszukiwarce tylko zajawki arta będzie skutkowało tym, że strona spadnie w wynikach wyszukiwania (bo dla google zmniejszy się jej content).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.