Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Pobieranie z adresu zmiennej i wyświetlanie jej odpowiednika z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hs2
Witajcie. Mam mały problem. Otóż chcę aby mój skrypt pobierał zmienną z adresu i wyświetlał jej odpowiednik na stronie. Będzie to skrypt do wyświetlania podstron, które są przechowywane w bazie. W tabeli są 3 kolumny id, title i text. Zmienna z adresu odpowiada kolumnie title z tabeli. Więc po wpisaniu adresu www.strona.pl?ir=kontakt powinnien zostać wyświetlony text podstrony z tytułem kontakt. Zatrzymałem się na tym etapie i nie wiem co dalej:
  1. <?php
  2. $ir =   $_GET['ir'];
  3. if (empty($ir)) $ir="home";
  4. $sql = mysql_connect   (...);
  5. $wykonaj = mysql_query('SELECT * FROM   podstrony WHERE title="'.mysql_real_escape_string($ir).'"');
  6. $result =   mysql_result($wykonaj);
  7. $dane = mysql_fetch_assoc($result);
  8.  
  9.  
  10. :< ...
  11.  
  12.  
  13. mysql_close($sql)?>

Próbowałem wielu sposobów lecz dalej nie wiem jak to rozgryźć. Będę wdzięczny za pomoc. Z góry dziękuję.
potreb
  1. <?php
  2. $dane = mysql_fetch_object($result);
  3. echo $dane->title;
  4. ?>

Pamiętaj że robiąc taką metodą podlinkowania tytuły strony muszą być czyszczone ze znaków specjalnych, polskich, żeby mniej więcej poprawnie wyświetlało, nawet spacja w tytule może namieszać
hs2
Nie do końca :<
Warning: Wrong parameter count for mysql_result() in 1.php on line 7
Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in 1.php on line 8
To chyba ja coś namieszałem wcześniej...
blooregard
Te warningi oznaczają, że zapytanie nie wykonało się poprawnie
Pride
Cytat(hs2 @ 17.04.2009, 21:41:46 ) *
Nie do końca :<
Warning: Wrong parameter count for mysql_result() in 1.php on line 7
Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in 1.php on line 8
To chyba ja coś namieszałem wcześniej...
  1. <?php
  2. ?>
prawdę Ci powie.
hs2
Poradziłem sobie sam... Gdyby ktoś potrzebował:

1. <?php
  2. $ir = empty($_GET['ir']) ? 'home' : $_GET['ir'];
  3. $sql = mysql_connect (sialala);
  4. mysql_select_db(ten no....baza);
  5. $wykonaj = mysql_query('SELECT * FROM tabelka WHERE pole="'.mysql_real_escape_string($ir).'"');
  6. $dane = mysql_fetch_assoc($wykonaj);
  7. print $dane['do wyswietlenia'];
  8. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.