Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][txt] znak konca linii - niby proste ale nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ptr
Problem podobno prosty i sporo informacji w sieci na ten temat znalazłem - jednak zarówno stosując "\n" jak i "\r\n" zapisując dane do pliku tekstowego, po jego otwarciu w notatniku wszystko jest w jednej linii. czy jest jakiś działający sposób aby poszczególne wiersze faktycznie nimi były?
erix
Notatnik nie wyświetla wielu linii, jeśli jest to tylko \n.

A najpewniej stosować stałą PHP_EOL zamiast ręcznych znaków.
ferrero2
Jeśli serwer stoi na windowsie to zawsze z \r\n
Jeśli to że tak powiem standardowy linux to wystarczy \n

Wiersze będą zawsze w nowych liniach, natomiast czasem (spotkałem się na jakimś forum że komuś pomogło) trzeba odwrócić slashe...
/r/n.
NIEWIEM NIE STOSOWAŁEm - cytuje...

U mnie w pracy serwer jest na windows server i samo \n nie działa po dodaniu \r\n moge śmiało przygotowywać wszystkie pliki wsadowe w csv czy txt.
Crozin
Pokaż kod jakim zapisujesz.
Spawnm
~kod nie ma raczej tu znaczenia , notatnik nie obsługuje \n , trzeba otwierać w innym edytorze .
ptr->zainteresuj się netbeans smile.gif
Crozin
@Spawnm: podaje że nie działa \n (co jest zrozumiałe) jak i \r\n (co już powinno działać). No i chyba nie powiesz mi, że do podglądu plików tekstowych ma ściągać NetBeansa?
Spawnm
hmmm ja podglądam tym co mam otwarte -> albo notepad++ bo szybko się ładuje i uznaje \n albo netbeans jak jest otwarty ,
a powinień ściągać NB np do pisania w phpie , a podgląd to przy okazji smile.gif
ptr
CODE

$do_zapisu = $czas.','. $punkty.','. $punkty2 .','. $punkty3 .'\n';

$uchwyt_pliku = fopen('plik.txt', 'a') or die("can't open file");
flock($uchwyt_pliku, 2);
fwrite($uchwyt_pliku, $do_zapisu);
flock($uchwyt_pliku, 3);
fclose($uchwyt_pliku);

to fragment kodu. działa w pętli.
system działa na windowsie. chce otrzymać plik rozdzielany przecinkami tak żeby można go było szybko wczytać do excela jako tabelę. nawet jeśli używam \r\n wszystko dostaję w jednej linii, a w excelu w jednej komórce/wierszu.
Crozin
Wiedziałem... winksmiley.jpg

Teraz przeczytaj w manuala jaka jest różnica w PHP pomiędzy: 'string' i "string". Zobaczysz dlaczego Twój kod nie działa jak powinien.
ptr
Dzięki Crozin - to było to:)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.