Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] jQuery - zaznaczenie checkboxa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
The Night Shadow
Witam. Próbowałem coś takiego:

Załóżmy, że mamy coś (grafikę), która po kliknięciu ma zaznaczyć ukryty chceckbox (załóżmy, że grafika jest ładnym graficznym chceckboxem).

1. if ( $('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).attr('checked') == true )
  2. {
  3. $('#pozycja_checkbox_' + id_checkbox).attr('checked', false);
  4. }
  5. else
  6. {
  7. $('#pozycja_checkbox_' + id_checkbox).attr('checked', true);
  8. }

Uaktywniana jest funkcja z powyższym warunkiem. Dlaczego $('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).attr('checked') zawsze zwraca UDEFINED?

Po kliknięciu w grafikę chcekbox się zaznacza. Nie ma jednak możliwości odwrócenia tego.

Standardowo, czyli tak działa:

1. if ( document.getElementById('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).checked == true )
  2. {
  3. document.getElementById('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).checked = false;
  4. }
  5. else
  6. {
  7. document.getElementById('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).checked = true;
  8. }
bełdzio
zamiast attr('checked', false); daj removeAttr( "checked" )
The Night Shadow
Czy Ty potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Cytat
Dlaczego $('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).attr('checked') zawsze zwraca UDEFINED?

Mogę w tym warunku

[HTML]if ( document.getElementById('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).checked == true )
{
document.getElementById('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).checked = false;
}[HTML]

Dać jakiekolwiek skrypty w tym momencie to nie ma znaczenia, ponieważ $('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).attr('checked') jest niezdefiniowaną zmienną (sprawdzałem przez alert)
erix
Kod
$('#asd').attr('checked', false)

Mi to działa bez problemu.

Kod
$('pozycja_checkbox_' + id_checkbox)

Cytat
Dlaczego $('pozycja_checkbox_' + id_checkbox).attr('checked') zawsze zwraca UDEFINED?

Bo taki tag jak pozycja_checkbox_... nie istnieje. tongue.gif To nie jest ID, zjadłeś hasha.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.