Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] jak sprawdzić, czy jakikolwiek wyraz z ciągu string1 znajduje się w ciągu string2
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ptb
Witajcie,

Czy ktoś ma ciekawy sposób na sprawdzanie, czy w ciągu $string2 znajduje się jakikolwiek wyraz z ciągu $string1. Np.
$string1 = 'wyraz1 wyraz2'
$string2 = 'wyraz123 wyraz456 wyraz789'
W tym przypadku "wyraz1" z ciągu $string1 znajduje się w ciągu $string2.

Można oczywiście rozbić pojedyncze wyrazy z $string1 na elementy tablicy array i sprawdzić, czy jakiś elementy tej tablicy znajduje się w ciągu $string2.
Ale chciałbym pytać, czy jest inny lepszy (krótszy) sposób na to, czy istnieje jakaś gotowa funkcja na ciągach bądź tablicach służąca do tego typu zadania.

Pozdrawiam.
piotrooo89
strstr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual ?
ptb
Cytat(piotrooo89 @ 22.04.2009, 21:34:51 ) *

Aby stosować funkcji strstr() należy ciąg $string1 rozbić na array poprzez explode(), co już wspomniałem, że szukam innej metody.
piotrooo89
Cytat(ptb @ 23.04.2009, 14:11:56 ) *
Aby stosować funkcji strstr() należy ciąg $string1 rozbić na array poprzez explode(), co już wspomniałem, że szukam innej metody.

co? chyba czytałem innego manuala...
ptb
Cytat(piotrooo89 @ 23.04.2009, 14:17:27 ) *
co? chyba czytałem innego manuala...

Chyba nie zrozumiałeś co chciałbym uzyskać. Poniżej jeszcze raz:

Czy ktoś ma ciekawy sposób na sprawdzanie, czy w ciągu $string2 znajduje się jakikolwiek wyraz z ciągu $string1. Np.
$string1 = 'wyraz1 wyraz2'
$string2 = 'wyraz123 wyraz456 wyraz789'
W tym przypadku "wyraz1" z ciągu $string1 znajduje się w ciągu $string2.
KCG
No to rozbij na tablicę, w czym problem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.